featured

ВЕНКО ФИЛИПЧЕ: КЛИНИКАТА ЗА ПСИХИЈАТРИЈА СО НАЈСОВРЕМЕНА ОПРЕМА ЗА ДИЈАГНОСТИКА ПРИ СПИЕЊЕ

Клиниката за психијатрија набави најсовремена опрема за дијагностика при спиење. Опремата се состои од полисомнограф и актиграф, со коишто се следат повеќе физиолошки функции во текот на спиењето, како и во текот на дневно-ноќниот ритам. Со софтверска анализа на добиените резултати, а во соработка со проф. Кнегиња Рихтер Соколовска од Клиниката во Нирнберг, Германија, се […]

ДВОЈНО Е НАМАЛЕНА БРОЈКАТА НА НОВОДИЈАГНОСТИЦИРАНИ ПАЦИЕНТКИ СО РАК НА ГРЛО НА МАТКА, ВО СПОРЕДБА СО 2009 ГОДИНА

Министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче, денеска се обрати на трибината посветена на неделата за подигнување на свеста за ракот на грлото на матката во организација на Здружението „Борка – за секој нов ден“. -Денеска ја одбележуваме неделата за подигнување на свеста за ракот на матката. Оваа година не оставивме да биде на одбележување […]

ВОСПОСТАВЕН СИСТЕМОТ ЗА НАДЗОР СО ТЕРМО-КАМЕРА НА СКОПСКИОТ АЕРОДРОМ

Министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче на одговор на новинарско прашање за состојбата со Корона вирусот во Кина и поставената термо-камера на скопскиот аеродром, истакна дека системот е веќе воспоставен. -Кај нас стигнуваат авиони од Истанбул и Дубаи, за утрово имаме информација дека авионот од Истанбул бил откажан, односно пролонгиран за неколку часа. Системот […]

ВО ЗДРАВСТВЕН ДОМ ВАЛАНДОВО ПОЧНА СО РАБОТА СО ХИГИЕНСКО-ЕПИДЕМИОЛОШКА СЛУЖБА

Во Здравствен дом Валандово од минатата недела почна со работа хигиенско-епидемиолошката служба (ХЕС). Оваа служба ќе ги извршува следните здравствени услуги: брис од грло и нос, уринокултура, копрокултура, паразити, брис од око, брис од уво, бруцелоза тест, хепатит Б и Ц тест, ХИВ тест, ХПВ тест, вагинална флора, брис од јазик, спутум. Во 2019 година, […]

ПИСМО ЗА ИНТЕРЕС ЗА ВРШЕЊЕ ЗДРАВСТВЕНА ДЕЈНОСТ ВО МРЕЖАТА НА ЗДРАВСТЕВНИ УСТАНОВИ ВО ДЕЈНОСТА АПТЕКИ

Со цел поефикасно снабдување и навремена достапност на лекови за сите граѓани на Република Северна Македонија, Министерството за здравство ги повикува сите заинтересирани здравствени работници и приватни здравствени установи да достават до Министерството за здравство – Писмо за интерес за вршење здравствена дејност во мрежата на здравствени установи во дејностa аптеки во примарна здравствена заштита […]

МИНИСТЕРОТ ФИЛИПЧЕ НА СРЕДБА СО ПЕНЗИОНЕРИТЕ ОД ШТИП: ВЕЌЕ ЧЕТВРТИ МЕСЕЦ ГРАЃАНИТЕ ИМААТ ДОСТАПНИ ЛЕКОВИ ВО СЕКОЕ ВРЕМЕ

Министерот за здравство, доц. д-р Венко Филипче и државниот секретар во Министерството за здравство, д-р Владимир Милошев, денеска остварија средба со Здружението на пензионери од Штип, на која дискутираа за мерките што ги имплементира ресорното Министерство.  -Граѓаните веќе четврти месец имаат достапни лекови во секое време. Со укинувањето на квотите за лекови на рецепт, сега […]

МИНИСТЕРОТ ФИЛИПЧЕ: НОВ АПАРАТ ЗА КОМПЈУТЕРИЗИРАНА ТОМОГРАФИЈА НА ИНСТИТУТОТ ЗА РАДИОЛОГИЈА

Институтот за радиологија набави нов апарат за компјутеризирана томографија, модел SIEMENS Somatom Go.Up, 64 слајсен. Овој апарат е набавен кон крајот на 2019 година и e пуштен во употреба.  Со новиот апарат ќе се скрати времетраењето на прегледот, а подобрата резолуција на добиените резултати ќе придонесе за побрза и подетална детекција на најситните промени. Апаратот […]

ОТВОРЕНА ЛОГОПЕДСКА ДИСПЕРЗИРАНА АМБУЛАНТА ВО ЗДРАВСТВЕНИОТ ДОМ ВО КУМАНОВО

Државниот секретар во Министерството за здравство д-р Владимир Милошев, утрово присуствуваше на отворањето на дисперзирана логопедска амбуланта во Здравствениот дом во Куманово.  „Ги подобруваме условите за третман на нашите пациенти. Дечињата, но и возрасните сега нема да мора да патуваат за да го добијат рехабилитацискиот третман. Жителите на Куманово и околните места, од денеска можат […]

МИНИСТЕРОТ ФИЛИПЧЕ: ОПШТАТА БОЛНИЦА ВО КУМАНОВО ДОБИ ТРИ НОВИ АПАРАТИ

Општата болница во Куманово покрај неколкуте новитети кои беа спроведени изминатиот период, денеска доби уште три нови апарати преку реактивација на проектот кој ќе се работи со организацијата „Проект Хоуп“.  Министерот Филипче истакна дека првиот апарат, кој денеска се донира е гинеколошки кревет за испитување, кој е предвиден да се користи во просторијата за брза […]

ПЛАТИТЕ НА ВРАБОТЕНИТЕ ВО АДМИНИСТРАЦИЈА ВО ЗДРАВСТВОТО ВО ДВА НАВРАТА СЕ ЗГОЛЕМЕНИ ЗА 5%, ОДНОСНО КУМУЛАТИВНО ЗА 10%

Администрацијата и помошно-техничкиот персонал во здравствениот сектор се дел од целокупната јавна администрација. Министерство за здравство иницираше состаноци за проверка на можноста за изземање на здравствената администрација од останатата за што досега се остварени неколку средби, но потенцираме дека за ова се потребни законски измени. Разговорите на оваа тема продолжуваат и следната година, но до […]