Day: јуни 21, 2019

СО МРП ВАКЦИНА ДОСЕГА ИМУНИЗИРАНИ 30.406 ЛИЦА НА ВОЗРАСТ ДО 14 ГОДИНИ

Министерството за здравство информира дека вкупниот број вакцинирани лица на возраст до 14 години со МРП вакцина од почетокот на епидемијата во целата држава изнесува 30.406. Од нив, 15.491 дете се вакцинирани во Скопје, додека 14.915 деца се вакцинирани во останатиот дел од државата. Во периодот од 14.06 до 21.06.2019 година се пријавени вкупно 59 […]

МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА ПРИ КРЕИРАЊЕ ОДРЖЛИВИ СИСТЕМСКИ РЕШЕНИЈА ЗА ПАЦИЕНТИТЕ СО РЕТКИ БОЛЕСТИ ВО ДРЖАВАТА

Министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче и претседателката на Националната алијанса за ретки болести, Ребека Јанковска-Ристески денеска склучија заеднички меморандум за соработка, со кој се уредува соработката при креирање одржливи системски решенија за пациентите со ретки болести во државата.  Министерството за здравство и Националната алијанса за ретки болести, соработката ќе ја остваруваат преку низа […]

МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЗДРАВСТВО ОБЈАВУВА ЈАВЕН ПОВИК ЗА ИЗРАЗУВАЊЕ ИНТЕРЕС ЗА РАБОТА ВО СЛУЖБИТЕ НА ПАТРОНАЖНА ДЕЈНОСТ ЗА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ

  Со цел обезбедување на спроведувањето на патронажната дејност во рамки на здравствените домови и општите болници со проширена дејност на територијата на Република Северна Македонија, Министерството за здравство ги поканува сите заинтересирани медицински сестри кои имаат интерес да бидат ангажирани и да работат во службите за патронажна дејност, да се пријават и достават писмо […]