Day: ноември 9, 2019

ДРЖАВНИОТ СЕКРЕТАР МИЛОШЕВ ОСТВАРИ СРЕДБА СО ДЕЛЕГАЦИЈА НА НР КИНА

Државниот секретар во Министерството за здравство Владимир Милошев, вчера оствари средба со делегација на Народна Република Кина, преставници на провинцијата Сичуан предводена од г-н Ванг Зенгронг-професор на Сичуан Универзитетот, Јанг Ксиао Јинг-заменик генерален директор за прекуокеанска меѓународна соработка, Јуан Бинг-заменик градоначалник на провинцијата, Тиан Ксиџун-преставник на Академијата за традиционална кинеска медицина на Сичуан провинцијата. На […]

ВАКЦИНАЦИЈАТА ПРОТИВ СЕЗОНСКИ ГРИП ПОЧНУВА НА 22 НОЕМВРИ, КОГА Е ОПТИМАЛНО ВРЕМЕ ЗА ВАКЦИНАЦИЈА, ПИКОТ НА АКТИВНОСТА НА ВИРУСОТ НА ГРИП СЕ ОЧЕКУВА ВО ФЕВРУАРИ

Министерството за здравство информира дека вакцинацијата против сезонски грип почнува на 22 ноември 2019 година. За претстојната сезона 2019-2020 година, набавени се 28.000 бесплатни вакцини за лица над 65 години, лица со хронични заболувања, деца на возраст од 6 месеци до 5 години, бремени жени, како и здравствени работници. Дополнително, набавени се и 21.000 комерцијална […]