Day: февруари 8, 2018

РАБОТНА СРЕДБА СО ПРЕТСТАВНИЦИ ОД ЗДРУЖЕНИЕТО НА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ, ТЕХНИЧАРИ И АКУШЕРКИ НА РМ

Министерот за здравство, д-р Венко Филипче, денеска оствари работна средба со претставници од Здружението на медицински сестри, техничари и акушерки на РМ. На средбата, меѓу другото стана збор за унапредување на статусот на овие здравствени работници, како и можностите за реализација на конкретни чекори и активности за подобри услови за работа како за нив, така […]

МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЗДРАВСТВО И ЛЕКАРСКАТА КОМОРА ЈА УНАПРЕДУВААТ СОРАБОТКАТА

– Унапредување на соработката меѓу Министерството за здравство и Лекарската комора на Македонија, носењето на новиот Закон за здравствена заштита, Законот за докторска дејност, платите и дежурствата на докторите и целокупниот медицински персонал и иницирање кампања за подигнување на достоинството на здравствените работници. Ова се дел од темите на работниот состанок на министерот за здравство […]

ШКОЛИ ЗА РОДИТЕЛСТВО ВО ПОЛИКЛИНИКАТА „ЈАНЕ САНДАНСКИ“ И ВО БОЛНИЦИТЕ ВО БИТОЛА И ГОСТИВАР

Школи за родителство кои ќе претставуваат еден вид советувалишта ќе бидат отворени во три јавни здравствени установи – во поликлиниката „Јане Сандански“ во Скопје, во Клиничката болница во Битола и во Општата болница во Гостивар. Средствата за отворање на школите ќе бидат обезбедени во рамки на партнерски проект на Министерството за здравство и Пивара за […]

РАБОТНА СРЕДБА НА МИНИСТРИТЕ ФИЛИПЧЕ И АХМЕДOВСКИ

Министерот за здравство, д-р Венко Филипче и министерот без ресор во Владата задолжен за имплементација на Стратегијата за подобрување на состојбата на Ромите во Република Македонија, Аксел Ахмедовски остварија работна средба, на која се разговараше за тековни и планирани активности во насока на Имплементација на националниот акциски план за здравство, како и за можностите за зголемување на […]