Day: јули 13, 2018

ОТВОРЕНИ ЦЕНТРИ ЗА УПАТУВАЊЕ ЖРТВИ НА СЕКСУАЛНО НАСИЛСТВО ВО СКОПЈЕ, КУМАНОВО И ТЕТОВО

Во Општа болница Куманово се отвори Центар за упатување жртви на сексуално насилство. Истовремено, вакви центри ќе функционираат и во Клиничка болница Тетово и во Универзитетската клиника за гинекологија и акушерство во Скопје. Отворањето на центрите за упатување на жртвите на сексуално насилство е поддржано од Владата на Република Македонија, Обединетите нации (агенциите УНДП и УНФПА), […]

АКЦИЈА ЗА ЧИСТЕЊЕ НА ДВОРОТ НА КЛИНИЧКИ ЦЕНТАР

Заменик министерот за здравство, д-р Асим Муса и директорот на ЈП „Комунална хигиена“ Скопје, Абдусамед Шабани денеска присуствуваа на акцијата за чистење во кругот на Клинички центар, при што најавија многу скоро решавање на проблемот со одржување на хигиената и чистење на дворот на Клинички центар.  – На праг сме на решение на оваа состојба. ЈП […]

РАБОТИЛНИЦА ЗА ВОСПОСТАВУВАЊЕ НАЦИОНАЛЕН РЕГИСТЕР ЗА РАК

Управата за електронско здравство користејќи го инструментот за техничка помош и размена на информации на Европската комисија (TAIEX) денеска организираше работилница на тема „Воспоставување национален регистер за рак“. Целта на работилницата е споделување на најдобрите практики на ЕУ за воспоставување национален регистер на рак, утврдување оптимален сет на податоци, кои ќе се прибираат и потребни […]