Day: септември 28, 2018

КОМИСИЈА ЗА ЗАРАЗНИ БОЛЕСТИ СО ПРЕПОРАКИ И ПРЕВЕНТИВНИ МЕРКИ-АКТИВНО СЕ СЛЕДИ СОСТОЈБАТА СО „МАЈМУНСКИ СИПАНИЦИ“

Комисијата за заразни болести, во рамки на Министерството за здравство денеска одржа редовна работна средба, на која присуствуваат и претставници од Агенција за храна и ветеринарство, на која беше разгледана состојбата со мајмунски сипаници во Велика Британија. Од Комисијата посочуваат дека во моментов нема опасност од појава на вирусот „мајмунски сипаници“ во Македонија и дека […]

ОТВОРЕН КОМПЛЕТНО РЕНОВИРАН СПЕЦИЈАЛИСТИЧКО – КОНСУЛТАТИВЕН ОДДЕЛ НА КЛИНИКАТА ЗА ХЕМАТОЛОГИЈА

ЈЗУ Клиника за хематологија-Скопје оваа недела одбележува два големи јубилеја, 38 години од основањето на Клиниката и 18 години од изведувањето на првата трансплантација на матични хематопетски клетки во Република Македонија. По тој повод, денес е отворен комплетно реновиран специјалистичко-консултативниот оддел од Клиниката, популарно наречен “Амбуланта на ЈЗУ УК за хематологија”. Градежните работи преземени изминатите […]

ОГЛАС ЗА РАБОТА НА ПРОЕКТ ВО РАМКИ НА ИПА МЕЃУГРАНИЧНА СОРАБОТКА СО ГРЦИЈА

  МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЗДРАВСТВО НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА објавува О Г Л А С за работа на проект во рамки на ИПА меѓугранична соработка со Грција: EX-INFO: Унифициран информатички систем за размена на информации меѓу единиците во примарната здравствена заштита во меѓуграничниот регион За следните работни позиции:   1.Проектен  менаџер – квалификуван  за управување со проекти […]

ДОДЕЛЕНИ СЕРТФИКАТИ ЗА КВАЛИТЕТ НА ПЕТ ЈАВНИ ЗДРАВСТВЕНИ УСТАНОВИ

На пет јавни здравствени установи: клиниките за ендокринологија, дијабетес и метаболички нарушувања, за детски болести, за нефрологија, Институтот за белодробни заболувања кај децата – Козле и на Општата Болница Охрид денеска во Министерството за здравство им беа доделени сертификати за акредитација.  На доделувањето на сертификатите присуствуваше и министерот за здравство Венко Филипче, кој истакна дека […]