Day: ноември 22, 2018

КООРДИНАТИВЕН СОСТАНОК ЗА ИЗНАОЃАЊЕ КОМПРОМИСНО И ИТНО РЕШЕНИЕ ЗА СООБРАЌАЈНИОТ МЕТЕЖ КОЈ СЕ СОЗДАВА ВО КЛИНИЧКИОТ КАМПУС, НО И ЗА ПРОТОКОТ НА ВОЗИЛА ПО БУЛЕВАРИТЕ КОИ ВОДАТ ДО КЛИНИКИТЕ

Министерот за здравство Доц. д-р Венко Филипче, денеска имаше координативен сотанок со претставници од секторите за сообраќај при Општина Центар и Град Скопје, Министерството за внатрешни работи, Регионалниот центар за управување со сообраќај и со вработени од Итната медицинска помош, со цел да се изнајде компромисно и итно решение за сообраќајниот метеж кој се создава […]

ОБЕЗБЕДЕНА Е НАПРЕДНА И СОВРЕМЕНА ТЕРАПИЈА ЗА ХЕПАТИТИС Ц ЗА 150 ПАЦИЕНТИ

Министерството за здравство и Универзитетската Клиника за Инфективни Болести и Фебрилни Состојби, во соработка со американската невладина организација Direct Relief, обезбедија напредна и соверемена терапија за Хепатит Ц за 150 пациенти. На денешната прес-конференција, министерот за здравство Доц. д-р Венко Филипче истакна дека терапијата за Хепатит Ц е со вредност од речиси 19 милиони американски […]

ПО ТРИ ГОДИНИ, УСПЕШНО ТРАНСПЛАНТИРАНИ БУБРЕЗИ ОД ПОЧИНАТ ДОНОР

После три години пауза, на Клиниката за Урологија во соработка со Клиниката за анестезија, реанимација и интензивно лекување – КАРИЛ, во Македонија за првпат успешно се изврши трансплатација на бубрези од  пациент кој доживеал мозочна смрт. Од пациентот кој починал, со дозвола на најблиските членови од семејствто, земени се бубрезите и веднаш се трансплантирани на […]