Day: октомври 15, 2019

ОД ДЕНЕС ИМАМ СЕСТРА, НЕЈЗИНАТА МАЈКА МИ ДАДЕ БУБРЕГ И НОВ ЖИВОТ-ВЕЛИ ЕМРИ, ПАЦИЕНТОТ СО ТРАНСПЛАНТИРАН БУБРЕГ

Тоа што може да донесе една минута не може ни година, велат постарите. Само една минута и требало на скопјанката Маре да ја донесе оваа важна одлука, да ги донира органите на починатата мајка. Сега таа минута трае долго за двете момчиња, во кои живеат бубрезите на нејзината мајка. Денеска, на Европскиот ден на органодарителството […]

СО ПРОГРАМАТА ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИЈА ТОЧНО ПРЕЦИЗИРАН ПАРИЧНИОТ НАДОМЕСТ ЗА ТИМОВИТЕ ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИЈА

Министерот за здравство, д-р Венко Филипче денеска присуствуваше на одбележувањето на Европскиот ден на органодарителство, во организација на Здружението на бубрежно болни граѓани НЕФРОН.  -Министерството за здравство секоја година изготвува годишна Програма за трансплантација, со цел дополнително унапредување и евалуација на системот за трансплантација, како и подигнување на свесноста кај граѓаните за значењето и придобивките […]