Day: декември 9, 2019

НОВ ТЕНДЕР НЕМА, УНИШТЕН Е ТУРСКИ ИНСУЛИН ОД ПАРАЛЕЛЕН УВОЗ ОД СТОКОВИТЕ РЕЗЕРВИ, БЕЗ ПРОВЕРЕН ЛАДЕН ЛАНЕЦ И БЕЗ СЕРТИФИКАТ

ВМРО-ДПМНЕ да престане да манипулира сакајќи да собере политички поени на сметка на здравјето на пациентите! Во врска со повторно изнесените невистини, Министерството за здравство го потенцира следново: Прво, уништен е турски инсулин од стоковите резерви и станува збор за инсулин набавен со паралелен увоз во време на претходната влада, без проверен ладен ланец, без […]

БУЏЕТОТ ЗА ПАЦИЕНТИТЕ СО ДИЈАБЕТЕС: ЗА 2020 ГОДИНА 750 МИЛИОНИ ДЕНАРИ, ВО 2017 НАМАЛЕН И ИЗНЕСУВАЛ 562 МИЛИОНИ ДЕНАРИ

Министерството за здравство информира дека со Предлог-буџетот за 2020 година, се обезбедуваат инсулини, инсулински игли, глукагон, ленти за мерење на шеќер и пумпи за континуирано снабдување на инсулин, во висина од 750 милиони денари, што претставува зголемување во однос на претходните години. За споредба, во 2016 година буџетот за оваа ставка изнесувал 730 милиони денари. […]

ВОВЕДОВМЕ ТРИ НОВИ ТИПОВИ НА ИНСУЛИН, ИЗГОТВУВАЊЕ НА НОВА 10-ГОДИШНА СТРАТЕГИЈА ЗА ТРЕТМАН НА ДИЈАБЕТЕС

Министерството за здравство информира дека е целосно посветено на обезбедување најквалитетен третман за сите пациенти со дијабетес. Во 2018 година, направени се значајни реформи со измената на Законот за лекови и медицински средства. Нема повеќе инсулини од паралелен увоз како порано и во државата донесени се оргинални инсулини со сертификат, какви што се носат во […]