БУЏЕТОТ ЗА ПАЦИЕНТИТЕ СО ДИЈАБЕТЕС: ЗА 2020 ГОДИНА 750 МИЛИОНИ ДЕНАРИ, ВО 2017 НАМАЛЕН И ИЗНЕСУВАЛ 562 МИЛИОНИ ДЕНАРИ

Министерството за здравство информира дека со Предлог-буџетот за 2020 година, се обезбедуваат инсулини, инсулински игли, глукагон, ленти за мерење на шеќер и пумпи за континуирано снабдување на инсулин, во висина од 750 милиони денари, што претставува зголемување во однос на претходните години.

За споредба, во 2016 година буџетот за оваа ставка изнесувал 730 милиони денари. Во 2017 година е значајно намален и изнесувал 562 милиони денари.

Во 2018 година бележи зголемување и тој изнесувал 650 милиони денари. Во 2019 година, буџетот за пациентите со дијабетес изнесува 692 милиони денари, а за 2020 година предвидено е да изнесува 750 милиони денари.

Воведени се три нови инсулини, кои се најнова генерација на лекови, од кои еден е наменет за децата – тресиба. Дополнително, набавени се и 10 инсулински пумпи.

Сподели на:

Related Posts