Day: октомври 14, 2020

ПРЕМИЕРОТ ЗАЕВ НА ОТВОРАЊЕТО НА НОВИОТ ПРОИЗВОДСТВЕН КАПАЦИТЕТ НЈСК ХОЛДИНГ: СЕКОЈА КРИЗА Е НОВА МОЖНОСТ, ИНВЕСТИЦИИТЕ ТОА ГО ПОТВРДУВААТ

–Новите сериозни инвестиции во овие исклучителни околности во услови на пандемија, кога неизвесноста е голема, а иднината полна со предизвици, влеваат сигурност,  обезбедуваат стимулирање на деловната активност и отвораат нови работни места, рече претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев, кој заедно со министерот за здравство Венко Филипче,  се обратија на отворањето на […]

ИЗВЕШТАЈ НА ИЈЗ ОД 5 ДО 11.10.2020 – ЗГОЛЕМЕН БРОЈОТ НА НОВОДИЈАГНОСТИЦИРАНИ И ПРОЦЕНТОТ НА ПОЗИТИВНИ ОД ТЕСТИРАНИ, НАЈЗАСТАПЕНА ВОЗРАСНАТА ГРУПА ОД 30 ДО 39 ГОДИНИ

Последниот извештај на Институтот за јавно здравје за периодот од 5 октомври до 11 октомври бележи зголемување на бројот на новодијагностицирани и процентот на позитивни од тестирани, најзастапена е возрасната група на лица на возраст од 30 до 39 години. Од 13.028 тестирања се дијагностицирани 2.243 новозаболени од 33 града во државата, што претставува зголемување […]

ПРЕКУ ЕУ ДОБИВАМЕ БРЗ ПРИСТАП ДО ЛЕКОТ РЕМДЕСИВИР

Преку Европската Унија нашата држава добива брз пристап до лекот Ремдесивир. Европската Комисија потпиша рамковен договор со фармацевтската компанија „Gilead“ за набавка на 500 илјади дози од „Veklury“, бренд името на лекот „Ремдесивир“, со можност за дополнително зголемување на количините. Заедничкиот договор за набавка е потпишан од 36 земји, вклучувајќи ги земјите од Европската Унија: […]