ПРЕКУ ЕУ ДОБИВАМЕ БРЗ ПРИСТАП ДО ЛЕКОТ РЕМДЕСИВИР

Преку Европската Унија нашата држава добива брз пристап до лекот Ремдесивир. Европската Комисија потпиша рамковен договор со фармацевтската компанија „Gilead“ за набавка на 500 илјади дози од „Veklury“, бренд името на лекот „Ремдесивир“, со можност за дополнително зголемување на количините.

Заедничкиот договор за набавка е потпишан од 36 земји, вклучувајќи ги земјите од Европската Унија: Норвешка и Исланд, Обединетото Кралство, како и шест земји сегашни и потенцијални ЕУ кандидати, во кои освен Република Северна Македонија, директна набавка на лекот можат да направат и Албанија, Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина и Косово.

Veklury (Ремдесивир) е лек за третман на пациенти со Ковид-19 на кои им е потребна кислородна поддршка, а постапката за директна нарачка на лекот може да почне уште веднаш.Ова е шеста успешно имлементирана заедничка постапка за набавка. Заедничката набавка е инструмент на Европската комисија од почетокот на годината со кој на земјите им се обезбеди и дополнителен пристап до лична заштитна , респиратори, тестови и друга неопходна медицинска опрема.

Инаку, Република Северна Македонија преку клиничката студија на Светската здравствена организација веќе го има лекот Ремдесивир, а со ова ќе се обезбедат дополнителни количини од него.

Сподели на:

Related Posts