Day: декември 21, 2020

ЗАБРАНА ЗА ЛЕТОВИ ОД ВЕЛИКА БРИТАНИЈА И 14 ДЕНА ЗАДОЛЖИТЕЛНА САМОИЗОЛАЦИЈА

Министерството за здравство информира дека на главниот координативен кризен штаб е усвоен заклучок за нови рестриктивни мерки, односно забрана за летови од нашата земја до и кон Велика Британија до крајот на годината.  Мерката за задолжителна 14 дневна самоизолација за сите граѓани, кои во земјава со директни летови ќе дојдат од Англија, дополнително ќе важи […]

ПОЧНА ОБУКАТА НА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА ПРИМАРНАТА ЗДРАВСТЕВНА ЗАШТИТА

Министерството за здравство и Светската здравствена организација, поддржани од Работната група за унапредување на сестринската дејност ја изготвија обуката за медицински сестри од примарна здравствена заштита (ПЗЗ).Обуката е изготвена како одговор на новиот модел на примарна здравствена заштита промовиран во земјата во почетокот на 2019 година. Двата модула на работилниците траат до 30 декември, а […]