Day: јануари 28, 2021

ФИЛИПЧЕ: БРИТАНСКИОТ СОЈ Е СО ПОЛЕСНА ФОРМА НА БОЛЕСТА, НО ПОБРЗО СЕ ШИРИ, ДА ОСТАНЕМЕ ВНИМАТЕЛНИ

Министерот за здравство д-р Венко Филипче, во врска со детектираниот британски сој на вирусот во нашата земја, истакна дека ова беше очекувано и практично беше невозможно да не се случи, со оглед на тоа што во повеќе земји во Европа и во регионот овој сој на вирусот веќе е присутен. -Ова е карактеристика на овој […]

ИЗВЕШТАЈ НА ИЈЗ ОД 18 ДО 24 ЈАНУАРИ, 2021Г: НАМАЛУВАЊЕ ОД 28% НА НОВИ СЛУЧАИ И 12,7% НА ПОЧИНАТИ, СПОРЕДЕНО СО ПРЕТХОДНАТА НЕДЕЛА – ПАЃА И ПРОЦЕНТОТ НА ПОЗИТИВНИ ОД ТЕСТИРАНИ

Според неделниот извештај на Институтот за јавно здравје во периодот од 18 до 24 јануари 2021, тестирани се вкупно 11.036 материјали во лабораториите во кои се спроведува молекуларно тестирање и антигенско тестирање за присуство на SARS-CoV-2, со намалување од 21,8% во однос на минатата недела. Регистрирани сe 1.727 нови позитивни случаи од 34 градови во […]