Day: јануари 28, 2022

МИНИСТЕРОТ Д-Р САЛИ СЕ ВАКЦИНИРАШЕ СО ТРЕТА ДОЗА – ВАКЦИНАЦИЈАТА Е СИГУРНА И БЕЗБЕДНА

Вакцинацијата е најдобриот начин за заштита на здравјето на населението, истакна министерот за здравство, Беким Сали, кој денеска се вакцинираше со трета доза вакцина на „Фајзер“ против коронавирус на вакциналниот пункт на УКИМ во Скопје, во рамки на заедничката акција со студентите на Медицински, Стоматолошки и Фармацевтски факултет. – Денес примив трета доза вакцина „Фајзер“ […]

МИНИСТЕРОТ Д-Р САЛИ НА СРЕДБА СО ПОСТОЈАНИОТ КООРДИНАТОР НА ООН, РОСАНА ДУЏАК

Одржлив и модерен здравствен систем, унапредување на превентивните здравствени услуги, поддршка за лицата со попреченост, буџетирање на здравствениот сектор беа дел од темите за кои разговаравме на денешната средба со Росана Дуџак, постојан координатор на ООН во Република Северна Македонија. На средбата, меѓу другото, дискутиравме и за активности за справување со родовото насилство, како и […]

КОВИД ЦЕНТАРОТ НА КОЖНА КЛИНИКА СТАВЕН ВО ФУНКЦИЈА

Министерот Беким Сали денеска го посети ковид центарот на Кожната клиника и им посака што побрзо закрепнување на болните. – Сите капацитети се ставени во функција, а нашите здравствени работници го вложуваат сиот свој потенцијал за да им помогнат на болните. Посакувам сликите што ги гледаме од граѓани кои се борат со вирусот и последиците […]

СРЕДБА СО ПРЕТСТАВНИЦИ НА УНФПА: УНАПРЕДУВАЊЕ НА МАЈЧИНОТО И ЗДРАВЈЕТО НА НОВОРОДЕНЧИЊАТА

Заедничката заложба на Министерството за здравстви и УНФПА за унапредувањето на мајчиното и здравјето на новороденчињата, како и за унапредување на сите нивоа на здравствена заштита, се дел од темите на кои е разговарано на денешната средба на министерот Беким Сали со Афродита Шаља, шеф на канцеларијата на УНФПА. На средбата е разговарано и за иновативниот […]

ПОДДРШКА ОД СЗО ЗА НАЦИОНАЛНИОТ ОДГОВОР НА КОВИД-19 И ЗАЈАКНУВАЊЕ НА ЗДРАВСТВЕНИОТ СИСТЕМ

Министерот за здравство, д-р Беким Сали имаше работна средба со д-р Ане Јохансен, специјален претставник на регионалниот директор на СЗО за Европа за Северна Македонија и в.д. шефица на Канцеларијата на СЗО во Скопје на која стана збор за претстојните активности за поддршка на националниот одговор на КОВИД-19 и за зајакнување на здравствениот систем во […]