Day: април 26, 2023

ПОЧНА КАМПАЊАТА НА МЗ И УНИЦЕФ ПОД СЛОГАНОТ „ЗАШТИТЕНИ ЗАЕДНО – РЕДОВНИТЕ ВАКЦИНИ ЗА ДЕЦА ДЕЛУВААТ“

По повод националната кампања за редовна имунизација на децата што почнувa денес, во партнерство на Министерството за здравство со УНИЦЕФ, под слоганот  „Заштитени заедно – редовните вакцини за деца делуваат“, заменик министерката за здравство д-р Маја Манолева го посети вакциналниот пункт во поликлиниката Букурешт. На настанот, исто така беа присутни претставничката на УНИЦЕФ Патриција ДиЏовани […]

ПРВАТА ОБУКА НА ТЕХНИЧКИОТ ПЕРСОНАЛ ОДГОВОРЕН ЗА ХИГИЕНАТА ЗА МЕРКИТЕ НА ЕПИДЕМИОЛОШКИТЕ ПРЕВЕНЦИЈА И КОНТРОЛА НА ИНТРАХОСПИТАЛНИТЕ ИНФЕКЦИИ

Со цел јакнење на здравствените капацитети преку континуирана едукација на вработените во здравствените установи, денес се одржа првата обука на техничкиот персонал одговорен за хигиената за мерките на епидемиолошките превенција и контрола на интрахоспиталните инфекции. Вложувајќи во континуирана едукација на персоналот со цел следење на епидемиолошките препораки за чистење, дезинфекција и стерилизација и навременото превземање […]

РАБОТИЛНИЦА ,, ФЕТАЛНА ЕХОКАРДИОГРАФИЈА” ВО КЛИНИЧКАТА БОЛНИЦА ТЕТОВО ЗА ГИНЕКОЛОЗИ И АКУШЕРИ ОД ЦЕЛАТА ДРЖАВА

Денес започна работилницата ,, Фетална Ехокардиографија” во Клиничката Болница Тетово за гинеколози и акушери од целата држава организирана од Министерство за Здравство во соработка со ,,Здружение на Лекари-Албанци на Република Северна Македонија”.Работилницата ќе биде изведена од страна на експерти од оваа област, меѓу кои проф. Д-р Рамуш Бејичи, педијатар, субспецијалист кардиолог, проф. Орхан Узун консултант […]