Day: мај 22, 2023

ЗДРАВСТВЕНИТЕ ИТНИ СЛУЧАИ СТАНУВААТ УШТЕ ПОКОМПЛЕКСНИ ВО УСЛОВИ НА КОНФЛИКТ, ИСТАКНА МИНИСТЕРОТ МЕЏИТИ НА 76 АСАМБЛЕЈА НА СЗО

Министерот за здравство, д-р Фатмир Меџити, на маргините на 76. Светска здравствена асамблеја учествуваше на настан организиран од министерот за здравство на Украина д-р Виктор Лиашко и министерот за здравство на Република Полска, д-р Адам Ниџиелски, посветен на унапредување на ургентниот здравствен одговор во Украина и пошироко.-     Механизмите за одговор можеме да ги зајакнеме преку заедничка […]

РАБОТИЛНИЦА СО СЗО И УНИЦЕФ ЗА МАПИРАЊЕ НА ЦЕЛИТЕ ЗА МЕНТАЛНО ЗДРАВЈЕ

Заменик министерката, д-р Маја Манолева учествуваше на работилница, посветена на проценка и мапирање на целите за ментално здравје и психосоцијална благосостојба на деца и адолесценти, што се реализира во соработка со СЗО и УНИЦЕФ. -Меѓу главните приоритети на Министерството е градењето капацитети за ментално здравје на децата и адолесцентите во здравствениот сектор, со цел унапредување […]

БИЛАТЕРАЛНА СРЕДБА МЕЏИТИ-КЛУГЕ, ВО РАМКИ НА 76. АСАМБЛЕЈА НА СЗО ВО ЖЕНЕВА

Министерот за здравство, д-р Фатмир Меџити денеска одржа билатерална средба со регионалниот директор на Светската здравствена организација, д-р Ханс Клуге, во рамки на 76. Светска здравствена асамблеја во Женева.На средбата беше истакната континуираната поддршка од СЗО за зајакнување на здравствениот сектор во нашата држава, со посебен акцент на реформата на ПЗЗ и развојот на протоколи […]