Day: август 1, 2023

МЕЏИТИ: СО ПРОШИРУВАЊЕ НА ПОЗИТИВНАТА ЛИСТА НА ЛЕКОВИ ОБЕЗБЕДУВАМЕ ИНОВАТИВНА И ЕФЕКТИВНА ТЕРАПИЈА ЗА ПАЦИЕНТИТЕ 

Министерот за здравство, д-р Фатмир Меџити денеска на пресконференција го промовираше новиот начин и методологија за утврдување на лек на позитивната листа. Позитивната листа на лекови се ревидира после 13 години, со што ќе се овозможи поголема достапност на иновативни лекови во државата каде има ограничени ресурси. Со ревидирањето на позитивната листа на лекови ќе се […]

ДОЕЊЕТО ГИ ПОСТАВУВА ТЕМЕЛИТЕ НА ЗДРАВАТА ИДНИНА

-Мајчиното млеко е совршена храна која е создадена за да ги задоволи сите нутритивни потреби на новороденчето. -Доењето го зајакнува имунитетот и содржи антитела, кои помагаат во заштитата на бебето од инфекции и болести. -Чинот на доење поттикнува интимна врска меѓу мајката и детето. -Доењето нуди бројни здравствени придобивки за мајките и помага во постпородилното […]

МЕЏИТИ: ПОСВЕТЕНО РАБОТИМЕ ХЕПАТИТИСОТ ДА СТАНЕ НАШЕ МИНАТО

Хепатитисот претставува закана за јавното здравје, но со колективна акција и свесност, можеме да работиме на негова превенција, рано откривање и на крајот негова елиминација, порача министерот за здравство д-р Фатмир Меџити по повод одбележување на Светскиот ден за борба со хепатитисот. На настанот, кој беше организиран во партнерство со Хепар Центар Битола, присуствуваа и […]