ДОЕЊЕТО ГИ ПОСТАВУВА ТЕМЕЛИТЕ НА ЗДРАВАТА ИДНИНА

-Мајчиното млеко е совршена храна која е создадена за да ги задоволи сите нутритивни потреби на новороденчето.

-Доењето го зајакнува имунитетот и содржи антитела, кои помагаат во заштитата на бебето од инфекции и болести.

-Чинот на доење поттикнува интимна врска меѓу мајката и детето.

-Доењето нуди бројни здравствени придобивки за мајките и помага во постпородилното закрепнување.

-Со цел поттикнување оптимален раст и развој СЗО и УНИЦЕФ препорачуваат во првите шест месеци бебињата да се дојат без вклучување на кои било други течности или храна.

Сподели на:

Related Posts