Author: Dragana Ruseska

РЕОРГАНИЗАЦИЈА НА НАЧИНОТ НА ФУНКЦИОНИРАЊЕ И ОБЕЗБЕДУВАЊЕ КОМПРИМИРАН ВОЗДУХ СО НАДВОРЕШНИ КОМПРЕСОРИ КАКО ПРЕОДНО РЕШЕНИЕ

Заменик министерката за здравство д-р Маја Манолева одржа состанок со медицинските директори на хируршките клиники при Клиничкиот центар „Мајка Тереза“ со цел реорганизација на работата поради новонастанатата ситуација со компримираниот воздух. Во текот на вчерашниот ден, д-р Манолева донесе наредба универзитетските клиники кои се сместени во зградата на хируршки клиники во Клиничкиот центар операционите сали […]

ТРКАЛЕЗНА МАСА ПО ПОВОД ОБЕЛЕЖУВАЊЕ ДЕКАДА ЗА ЗДРАВО СТАРЕЕЊЕ

-Ја поздравувам денешната тркалезна маса, која има за цел олеснување на дијалогот меѓу институциите и организациите кои работат на темата здраво стареење и усогласување на акциските планови со целите на „Декадата на Обединетите нации за здраво стареење 2020-2030“, како и отворање дискусија за ревизија и продолжување на националната стратегија за здраво стареење комплетирана во 2020 […]

КАМПАЊА „СПРИНТ ЗА ИМУНИЗАЦИЈА“-ПОСЕТЕНИ НАД ТРИ ИЛЈАДИ СЕМЕЈСТВА

Седумдесет тимови на доктори и медицински сестри, изминатата недела се на терен и веќе посетија над 3.000 семејства на невакцинирани деца во рамките на кампањата „Спринт за имунизација“. Одбележувајќи ја Европската недела на имунизација, Министерството за здравство ја реализира оваа камапња заедно со Светската здравствена организација, Институтот за јавно здравје и вакциналните пунктови на здравствените […]

МАНОЛЕВА: ДОПОЛНИТЕЛНАТА ЗАМЕНИК МИНИСТЕРКА ЗА ФИНАНСИИ ЕЛЕНА ПЕТРОВА ГО БЛОКИРА ПРОЦЕСОТ НА ВРАБОТУВАЊЕ НА 1.117 ЛИЦА ВО ЈАВНОТО ЗДРАВСТВО

Заменик министерката за здравство д-р Маја Манолева, денеска одржа прес-конференција на која информираше дека дополнителната заменик министерка за финансии, Елена Петрова го блокира процесот на вработување на 1.117 лица во јавното здравство. Во продолжение, ви го пренесуваме нејзиното обраќање во целост: -Денешната прес-конференција ја користам да упатам сериозна загриженост поради неодговорното однесување на дополнителната заменик […]

СОЗДАДОВМЕ СИСТЕМ ЗА КОРИСТЕЊЕ СВЕТСКИ ИСКУСТВА ВО ЛЕКУВАЊЕ КАРЦИНОМ

Министерот за здравство д-р Фатмир Меџити денеска оствари средба со деканот на Медицинскиот факултет при УКИМ, професор д-р Светозар Антовиќ и професорката Весна Велиќ Стефановска, раководител на Институтот за епидемиологија и биостатистика со медицинска информатика по повод воспоставување национална електронска платформа за објавување научни епидемиолошки студии за состојбата со малигни заболувања во земјава. -Првпат воспоставуваме […]

ПЕТСТОТИНИ ТРАНСПЛАНТАЦИИ НА БУБРЕГ – ОРГАНОДОНОРСТВОТО СПАСУВА ЖИВОТИ

Министерот за здравство д-р Фатмир Меџити денеска беше во посета на Универзитетската клиника за урологија по повод 500-та трансплантација на бубрег во јавното здравство. Во декември успешно се изведе јубилејната трансплантација на бубрег кај 25-годишна пациентка која била во тешка состојба. Особено ми е драго што по оперативниот зафат и постоперативниот тек, денеска таа е […]

САМО ЗАЕДНИЧКИ МОЖЕМЕ ДА ПОСТИГНЕМЕ УСПЕХ ВО СПРАВУВАЊЕТО СО АНТИМИКРОБНАТА РЕЗИСТЕНЦИЈА

Министерот за здравство д-р Фатмир Меџити, денеска на стручен настан посветен на антимикробната резистенција потенцираше дека само заеднички може да се постигне успех во справувањето со антимикробната резистенција.  прифаќање алатка за СЗО за европскиот регион – тоа е патоказот за антимикробна резистенција. -Антимикробната резистенција е глобален предизвик со кој се соочуваат и најразвиените здравствени системи. […]

НОВ ДИЈАГНОСТИЧКИ ЦЕНТАР И НОВА МЕДИЦИНСКА ОПРЕМА НА КЛИНИКАТА ЗА ПУЛМОЛОГИЈА

Министерот за здравство д-р Фатмир Меџити утрово беше во посета на Универзитетската клиника за пулмологија и алергологија по повод отворање нов дијагностички центар и набавка на нова медицинска опрема во вредност од 16 милиони денари, обезбедени од Министерството за здравство. Опремата се состои од столб со бронхоскоп со соодветен монитор, процесор и извор на светло, […]

ХИРУРШКАТА КЛИНИКА „СВ. НАУМ ОХРИДСКИ“ ДОБИ СОВРЕМЕН АПАРАТ ЗА ЛИТОТРИПСИЈА И НОВ АПАРАТ ЗА МАМОГРАФИЈА

Министерот за здравство д-р Фатмир Меџити, заедно со претседателот на Владата, Димитар Ковачевски денеска ја посетија Клиниката за хируршки болести „Св. Наум Охридски“ по повод промоција на современ апарат за литотрипсија и нов апарат за мамографија со томосинтеза и стереотактична биопсија на дојка. На одделот за урологија, опремени се посебни простории и првпат досега во […]

ТРАЈНО ВРАБОТУВАЊ НА 1.117 ЛИЦА ВО ЈАВНОТО ЗДРАВСТВО, ГИ РЕШАВАМЕ ПРОБЛЕМИТЕ НА ЗДРАВСТВЕНИТЕ РАБОТНИЦИ

Министерот за здравство д-р Фатмир Меџити на заедничка прес-конференција со претседателот на Владата, Димитар Ковачевски и министерот за финансии, Фатмир Бесими информираше дека се одобрени вработувања на неопределено време за 1.117 лица ангажирани во јавното здравство.   -Инвестирањето во здравствени работници е еден од најважните сегменти, за иднината во јавното здравство. Клучно за креирање на […]