НА КЛИНИКА ЗА ОНКОЛОГИЈА СЕ ПОСТАВУВА НОВИОТ АКЦЕЛЕРАТОР КУПЕН ПРЕД НЕКОЛКУ ГОДИНИ

Министерството за здравство ја информира јавноста дека на Универзитетската клиника за радиотерапија и онкологија ќе се инсталира  линеарен аксцелератор за потребите на онколошките пациенти. На клиниката денес почна деинсталацијата на постојниот систем за радиотерапија, односно линеарниот акцелератор 356, стар околу 20-тина години.  Во тек се подготвителните активности за инсталација на неупотребениот линеарен акцелератор, кој беше […]

ПОТПИШАН МЕМОРАНДУМ ЗА ПАРТНЕРСТВО МЕЃУ УНИВЕРЗИТЕТСКИТЕ КЛИНИКИ НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА И УКРАИНА

Здравствени установи кои се приклучуваат кон меѓународно медицинско партнерство од нашата држава се Универзитетската клиника за психијатрија и Универзитетската клиника за ТОАРИЛУЦ. Заменик министерката, д-р Маја Манолева, имаше чест да биде дел од третиот „Summit of First Ladies and Gentlemen“, што се одржа на 6 септември во Киев, Украина. Под мотото „Спасување животи низ целиот […]

МЕЏИТИ: ПО ДЕВЕТ ГОДИНИ ГИ АЖУРИРАМЕ УПАТСТВАТА ЗА ПРАКТИКУВАЊЕ МЕДИЦИНА ЗАСНОВАНА НА ДОКАЗИ

Министерот за здравство, д-р Фатмир Меџити се сретна со работната група која ќе работи на ажурирање на упатствата за практикување медицина заснована на докази. Работната група е формирана за да им се овозможи на лекарите и здравствените работници ажурирани и независно прегледани медицински содржини засновани на докази, како еден од начините да се унапреди квалитетот […]

ЗАЈАКНУВАЊЕ НА СОРАБОТКАТА СО ЦРВЕНИОТ КРСТ ЌЕ ЗНАЧИ БЕНЕФИТ ЗА ГРАЃАНИТЕ

Учеството во заеднички кампањи и здравствено превентивни активности, зајакнувањето на соработката во областа на обезбедување прва помош и психосоцијална поддршка, се главните цели за кои беше потпишан заеднички меморандум за соработка на министерот за здравство, д-р Фатмир Меџити и генералниот секретар на Црвениот крст на РСМ, д-р Саит Саити. Согласно меморандумот двете страни ќе спроведуваат […]

НАД 1000 РЕЦЕПТИ ЗА ХРОНИЧНА ТЕРАПИЈА ПРЕПИШАНИ ЗА ЕДЕН ДЕН, РЕФОРМАТА ОДЛИЧНО ФУНКЦИОНИРА

Министерот за здравство д-р Фатмир Меџити денеска ја посети поликлиниката Јане Сандански во Скопје, каде разговараше со дел од матичните лекари и пациенти во врска со предностите од новата реформска мерка во Примарната здравствена заштита (ПЗЗ). Во рамки на посетата, Меџити го посети и интерниот оддел на Поликлиниката каде најмногу се гледаат предностите од новата […]

РЕФОРМИТЕ ВО ПЗЗ ОВОЗМОЖУВААТ МАТИЧНИТЕ ЛЕКАРИ МАКСИМАЛНО ДА СЕ ПОСВЕТАТ НА ПАЦИЕНТИТЕ

Започнавме реформска мерка со која овозможуваме матичните лекари да препишуваат хронична терапија за своите пациенти и со ова постигнуваме суштински промени и унапредувања за пациентите и за здравствените работници, истакна министерот за здравство д-р Фатмир Меџити при денешната посета на ординацијата на д-р Марта Тунџева , која е долгогодишен матичен лекар. Посетата министерот Меџити ја […]

МЕЏИТИ: ОТВОРЕНИ НОВИ СПЕЦИЈАЛИЗАЦИИ, ВЛОЖУВАМЕ ВО МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

Министерот за здравство, д-р Фатмир Меџити денеска одржа средба  со деканите на медицинските факултети во Скопје, проф. д-р Соња Топузовска, во Штип, проф. д-р Милка Здравковска  и претставник од деканатот на медицинскиот факултет во Тетово, проф. д-р Невзат Елези. На состанокот се разговараше за објавените нови огласи за специјализации на овие факултети, каде во тек […]

ПРВПАТ НАБАВЕН ЛЕК ЗА ПАЦИЕНТИТЕ СО РЕТКА БОЛЕСТ АХОНДРОПЛАЗИЈА

-Со големо задоволство можам да информирам дека три храбри дечиња со ретка болест го добија потребниот лек кој ќе влијае на подобрување на нивниот квалитет на живот. Првпат со јавна набавка за обезбедување на лекови за ретки болести за 2023 година, набавен е лек за пациентите со ретка болест Ахондроплазија, објави министерот за здравство д-р […]

ПРЕКУ ТРАНСФОРМАЦИЈА НА ПЗЗ ДО МОДЕРНИЗИРАНИ И ЕФИКАСНИ УСЛУГИ ЗА ПАЦИЕНТИТЕ

Промоцијата на новините во примарната здравствена заштита, со цел приближување и поедноставување на услугата за сите пациенти, беа повод за денешниот брифинг со медиумите, на министерот за здравство д-р Фатмир Меџити. Меџити објасни дека трансформацијата на примарната здравствена заштита е направена врз основа на детална анализа, која ја спроведе Министерството за здравство, со поддршка од […]

МЕЏИТИ: СО НАВРЕМЕНА ПРЕВЕНЦИЈА И КОНТРОЛА СПРЕЧИВМЕ НЕПОСАКУВАН РАСТ НА ЗАРАЗЕНИ СО ККХТ

Министерот за здравство, д-р Фатмир Меџити, утрово одржа консултација со членовите на Комисијата за заразни болести, каде се анализираше актуелната состојба со конго-кримска хеморагична треска (ККХТ) во државата. Состанокот го иницираше министерот Меџити, каде порача дека здравствениот систем навремено и соодветно одговори по детектирањето на првите случаи на ККХТ. Министерот истакна дека брзата реакција на […]