БИЛАТЕРАЛНА СРЕДБА НА МИНИСТЕРОТ МЕЏИТИ СО АМБАСАДОРОТ НА КОСОВО, ФЛОРИЈАН ЌЕХАЈА

Министерот за здравство, д-р Фатмир Меџити, денеска, оствари билатерална средба со амбасадорот на Косово, Флоријан Ќехаја.На средбата стана збор за продлабочување на соработката во областа на здравството во двете земји и за можностите за намалување на тарифите кои ги плаќаат косовски државјани при користење на јавноздравствените услуги. Исто така беше разговарано за реципрочно намалување на […]

ЗАМЕНИК МИНИСТЕРКАТА МАНОЛЕВА НА СРЕДБА СО ПОРАНЕШНАТА ДРЖАВНА СЕКРЕТАРКА Д-Р РАТКА КУЉАН

Заменик министерката за здравство, асс. д-р Маја Манолева оствари средба со поранешната државна секретарка на Министерството за здравство, прим. д-р Ратка Куљан–Зографска. Средбата е поттикната од фактот дека и двете се жени од фелата, а воедно се и први жени на овие две раководни функции во Министерството за здравство. На средбата се разменија ставови и […]

СРЕДБА НА МИНИСТЕРОТ МЕЏИТИ СО ДИРЕКТОРОТ НА КАНЦЕЛАРИЈАТА НА СВЕТСКА БАНКА, ПАОЛУЧИ

Проширување и продлабочување на соработката, со цел унапредување на здравствениот систем на нашата држава, беше во фокусот на денешната средба на министерот за здравство д-р Фатмир Меџити со директорот на канцеларијата на Светска Банка во Република Северна Македонија и Република Косово, Maсимилијано Паолучи. Следен чекор од заедничката соработка е дисеминација на публикација за незаразни болести […]

КОМПЛЕТНО РЕНОВИРАН ПРВИОТ КАТ ЗА ИНТЕНЗИВНА И ПОСТИНТЕНЗИВНА НЕГА НА КЛИНИКА ЗА ГАСТРОЕНТЕРОХЕТОЛОГИЈА

Министерот за здравство, д-р Фатмир Меџити, заедно со претседателот на Владата, Димитар Ковачевски, со амбасадорката на САД, Ангела Агелер ја посетија Универзитетката клиника за гастроентерохепатологија по повод комплетно реновирање на првиот кат за интензивна и постинтензивна нега на Клиниката, вклучувајќи ги кабинетите за дијагностика и интервенции. Министерот Меџити ја поздрави поддршката од Амбасадата на САД, […]

СВЕТСКИ ДЕН ЗА БОРБА ПРОТИВ ТУБЕРКУЛОЗАТА

Можеби звучи како болест од минатото, но туберкулозата (ТБ) претставува проблем и денес. Како и со сите здравствени состојби, превенцијата е секогаш подобра од лек. Иако не постои сигурен начин целосно да се спречи ширењето на туберкулозата во овој момент, постојат голем број мерки што може да се преземат за да се намали ширењето на […]

ЗАМЕНИК МИНИСТЕРКАТА МАНОЛЕВА НА ФОРУМ НА ЖЕНИ ЛИДЕРКИ ОД ЈИЕ

Заменик министерката, д-р Маја Манолева, денес присуствуваше на промоцијата на Форумот на жени лидери од Југоисточна Европа за добро владеење и антикорупција. Форумот се формира на иницијатива на заменичката на претседателот на Владата задолжена за политики на добро владеење, поддржан од UN WOMEN, RAI и UNODC, а целта е да се создаде регионална мрежа на […]

КОМПЛЕТНО РЕНОВИРАНИ ДВА ОДДЕЛА НА КЛИНИКАТА ЗА ТОКСИКОЛОГИЈА – ИНВЕСТИЦИЈА ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА УСЛОВИТЕ ЗА ТРЕТМАН НА ПАЦИЕНТИТЕ

Министерот за здравство, д-р Фатмир Меџити, заедно со заменик министерката, д-р Маја Манолева,  денеска ја посетија Универзитетската клиника за токсикологија, каде се комплетно реновирани одделите за токсикологија и детоксикација. Инвестицијата е во вредност од 9.5 милиони денари. Станува збор за комплетно реновирање на болничките соби, опремување со нови кревети и мебел, 24-часовен централен надзор и […]

МЕЏИТИ-ГИР: ПОМОШТА ОД ЕУ ВАЖНА ЗА ЗДРАВСТВЕНИОТ СИСТЕМ

Приоритетите и визијата за имплементација на идни проекти во областа на здравството беа во фокусот на денешната средба на министерот за здравство, д-р Фатмир Меџити со амбасадорот на Европската Унија во Република Северна Македонија, Дејвид Гир. Министерот Меџити изрази голема благодарност за досегашната соработка и континуираната поддршка од ЕУ во справувањето со КОВИД. Целокупната поддршка […]

DITA BOTËRORE E SINDROMËS DOWN, ÇFARË DUHET TË DIJMË ?

Dita Botërore e Personave me Sindromën Down, tradicionalisht festohet më 21 mars. Këtë vit nën moton “Me ne – jo për ne” kjo ditë fokusohet në qasjen e bazuar në të drejtat e njeriut ndaj aftësisë së kufizuar – e drejta për t’u trajtuar në mënyrë të drejtë, për të pasur të njëjtat mundësi dhe […]

МИНИСТЕРОТ ЗА ЗДРАВСТВО, ФАТМИР МЕЏИТИ ОДРЖА СОСТАНОК СО ЛЕКАРСКАТА КОМОРА

Министерот за здравство, Фатмир Меџити, заедно со заменик министерката, Маја Манолева одржаа состанок со Лекарската комора на РСМ, каде централна тема беше справување со предизвиците на миграцијата на лекарите и предизвиците со кои се соочуваат во нашата држава.На оваа средба се истакна дека го препознаваме вредниот придонес што лекарите го даваат во нашиот здравствен систем […]