АКТУЕЛНО

СВЕЧЕНО ОДБЕЛЕЖАН 17 МАРТ ДЕН НА ОСНОВАЊЕ НА ЦРВЕН КРСТ И ДЕН НА КРВОДАРИТЕЛСТВО

Министерот за здравство, д-р Фатмир Меџити, денеска, се обрати на свеченото одбележување на 17 март – Ден на основање на Црвениот крст и Ден на крводарителството во РСМ.    Во рамки на одбележувањето, министерот Меџити додели плакети на општинските организации на Црвениот крст со реализирани најголем број крводарувања, минатата година.  Министерството за здравство во континуитет […]

МИНИСТЕРОТ МЕЏИТИ СО СВОЈОТ ТИМ ДАРУВАШЕ КРВ НА ИНСТИТУТОТ ЗА ТРАНСФУЗИOЛОГИЈА

Министерот за здравство д-р Фатмир Меџити, заедно со тим од Министерството за здравство, директори на јавни здравствени установи, доктори и здравствени работници, денеска, беа дел од крводарителна акција во пресрет на 17 март, Денот на основањето на Црвениот крст и Ден на крводарителството во РСМ.  Со цел промоција на хуманоста и подигнување на свесноста за […]

СРЕДБА НА МИНИСТЕРОТ МЕЏИТИ СО В.Д АМБАСАДОРОТ НА ГЕРМАНИЈА, ОТО ГРАФ

Министерот за здравство, д-р Фатмир Меџити, денеска оствари работна средба со в.д. амбасадорот на Сојузна Република Германија во земјава, Ото Граф, во чиј фокус беше унапредување на досегашната соработка на поле на здравството и можностите за нејзино продлабочување. Тој истовремено се заблагодари за поддршката на македонскиот здравствен систем за време на КОВИД пандемијата со над […]

НА ДЕТСКА КЛИНИКА ПРИСТИГНА ЛЕКОТ ТРИКАФТА ЗА ПАЦИЕНТИТЕ СО ЦИСТИЧНА ФИБРОЗА

На Клиниката за детски болести пристигна лекот Трикафта и осум пациенти со цистична фиброза почнуваат со едногодишна терапија, информираше во изјава за медиуми министерот за здравство, д-р Фатмир Меџити. -Сакам да ве информирам дека на Универзитетската клиника за детски болести пристигна лекот Трикафта за цистична фиброза. Министерството за здравство, во соработка со сите надлежни институции […]

БРИФИНГ НА МИНИСТЕРОТ МЕЏИТИ – СЕ АНАЛИЗИРААТ СОСТОЈБИТЕ, ВО ФОКУСОТ СЕ ПАЦИЕНТИТЕ

Министерот за здравство, д-р Фатмир Меџити, денеска, одржа брифинг со претставници на медиумите, на кој ги презентираше приоритетите на кои ќе се посвети во претстојниот период.   -На позицијата министер доаѓам од клиничкиот центар, така што одблиску ги знам предизвиците со кои се соочуваат пациентите, и оттука во фокусот на нашата работа ќе бидат пациентите. […]

МИНИСТЕРОТ МЕЏИТИ НА ЗДРАВСТВЕН КОНГРЕС ВО ТИРАНА

Министерот за здравство, д-р Фатмир Меџити учествува на здравствениот конгрес што се одржува во Тирана, Албанија на 5, 6 и 7 март. Конгресот го отвори премиерот на Владата на Република Албанија, Еди Рама и Огерта Манастирлиу, министерка за здравство и социјалнa заштита на Албанија. На настанот присуствуваат министри и лидери на здравствени институции од земјите од регионот и […]

ДЕЛЕГАЦИЈА ОД МЗ НА БИЛАТЕРАЛЕН СКРИНИНГ ВО БРИСЕЛ

  Претставници од Министерство за здравство беа дел од македонската делегација која имаше 26 презентации и успешно е завршен билатералниот скрининг за поглавјето 28, посветено на „Заштита на потрошувачи и јавно здравје“. Сугестиите и препораките се добиени и тие ќе дадат насока што можеме да направиме, а добивме информација дека се подготвуваат и нови законодавни […]

Д-Р МАЈА МАНОЛЕВА ЈА ПРЕЗЕДЕ ФУНКЦИЈАТА ЗАМЕНИК МИНИСТЕР ЗА ЗДРАВСТВО

Во просториите на Министерството за здравство денеска беше извршено примопредавање на должноста заменик министер за здравство. Д-р Маја Манолева ја презеде функцијата заменик министер за здравство од д-р Владимир Рендевски, кој ѝ посака успешна работа на д-р Манолева и продолжување на реформите во здравствениот систем.  

Д-Р ФАТМИР МЕЏИТИ ЈА ПРЕЗЕДЕ ФУНКЦИЈАТА МИНИСТЕР ЗА ЗДРАВСТВО

Во просториите на Министерството за здравство беше извршено примопредавање на должноста министер за здравство. Новиот министер, д-р Фатмир Меџити ја презеде функцијата од д-р Беким Сали.   -Чест ми е што сум именуван за нов министер за здравство. Денес имав продуктивна средба со поранешниот министер д-р Сали, решен сум да ја продолжиме важната работа за […]

СКРИНИНГОТ И ХПВ ВАКЦИНАЦИЈАТА – НАЈДОБРА ПРЕВЕНЦИЈА ЗА РАК НА ГРЛО НА МАТКА

Можностите за справување со ракот на грлото на матката и унaпредување на женското репродуктивно здравје преку подигнување на свеста за ова заболување, беа клучните теми на панел дискусијата што се одржа во Скопје, во организација на УНФПА и Министерството за здравство. Експерти од националната комисија за превенција и рана детекција на рак на грлото на […]