ПОРАКИ ЗА ЗАШТИТА ОД СОНЦЕ

1-2 Можете безбедно да уживате надвор. Носете очила за сонце во светли денови. Ако лесно изгорите, покријте и користете крема за сончање SPF 30+.
Во зима, одразот од снегот може речиси да ја удвои УВ јачината.

3-5 Преземете мерки на претпазливост доколку сте надвор, како на пример да носите капа и очила за сонце и да користите крема за сончање SPF 30+. Намалете ја изложеноста на најинтензивното сончево УВ зрачење барајќи сенка во текот на пладневните часови.

6-7 Потребна е заштита од оштетување од сонце. Носете шапка со широк обод и очила за сонце, користете крема за сончање SPF 30+ и носете кошула со долги ракави и панталони кога е практично. Намалете ја изложеноста на најинтензивното сончево УВ зрачење барајќи сенка во текот на пладневните часови.

8-10 Потребна е заштита од оштетување од сонце. Ако треба да бидете надвор во текот на пладневните часови помеѓу 10 и 16 часот, преземете чекори за да ја намалите изложеноста на сонце. Кошула, капа и крема за сончање се задолжителни, а бидете сигурни дека барате сенка. Посетителите на плажа треба да знаат дека белиот песок и другите светли површини рефлектираат УВ и може да ја удвојат изложеноста на УВ.

11+ Потребна е заштита од оштетување од сонце. Ако треба да бидете надвор во текот на пладневните часови помеѓу 10 и 16 часот, преземете чекори за да ја намалите изложеноста на сонце. Кошула, капа и крема за сончање се задолжителни, а бидете сигурни дека барате сенка. Посетителите на плажа треба да знаат дека белиот песок и другите светли површини рефлектираат УВ и може да ја удвојат изложеноста на УВ.

Сподели на:

Related Posts