Day: јуни 27, 2022

ПОРАКИ ЗА ЗАШТИТА ОД СОНЦЕ

1-2 Можете безбедно да уживате надвор. Носете очила за сонце во светли денови. Ако лесно изгорите, покријте и користете крема за сончање SPF 30+.Во зима, одразот од снегот може речиси да ја удвои УВ јачината. 3-5 Преземете мерки на претпазливост доколку сте надвор, како на пример да носите капа и очила за сонце и да […]

ПРЕПОРАКИ ЗА ЗАШТИТА НА ЗДРАВЈЕТО НА НАСЕЛЕНИЕТО ОД ВИСОКИТЕ ТЕМПЕРАТУРИ

Поради високите температури кои деновиве ја зафатија територијата на државата, Министерството за здравство апелира граѓаните да ги почитуваат општите препораки за заштита на здравјето, а особено да внимаваат и да преземаат соодветни мерки за заштита од УВ зрачењето. Доколку УВ индексот е повисок од 8, задолжително да се користи крема со заштитен фактор и капа, […]

“УЧИМЕ ДА ЖИВЕЕМЕ СО ВИТИЛИГО”

Витилиго е кожно нарушување во кое меланоцитите на клетките на кожата кои произведуваат меланин се уништуваат од имунолошкиот систем на телото, предизвикувајќи кожата да ја изгуби својата боја и да резултира со белузлави, мазни дамки на кожата. Витилиго се јавува кај околу 1% или малку повеќе од популацијата ширум светот. Тоа може да се случи […]

ПАНДЕМИЈАТА СО ВИРУСОТ КОВИД-19 НИ ПОКАЖА ДЕКА ГРИЖАТА ЗА МЕНТАЛНОТО ЗДРАВЈЕ Е ПОДЕДНАКВО ВАЖНА КАКО И ГРИЖАТА ЗА ФИЗИЧКОТО ЗДРАВЈЕ

Пандемијата со вирусот ковид-19 ни покажа дека грижата за менталното здравје е подеднакво важна како и грижата за физичкото здравје. Во рамки на Програмата за здравствена заштита на лица со душевни растројства која Министерството за здравство ја изготвува на годишно ниво, предвиден е развој на Центри за ментално здравје како вонинституционална форма на третман, согласно […]