ПРВАТА ПАЦИЕНТКА СО КОРОНА ВИРУС ДЕНЕСКА ЗАМИНУВА НА ДОМАШНО ЛЕКУВАЊЕ

Министерството за здравство информира дека првата пациентка со корона вирус денеска заминува на домашно лекување. Таа беше по вторпат тестирана по дијагностицирањето на вирусот според насоките и препораките на Светската здравствена организација.

Здравствената состојба на пациентите позитивни на КОВИД-19 кои се лекуваат на Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби е стабилна. Во стабилна состојба е и првата пациентка од Дебар која е на респираторна машина. Петте пациенти кои се лекуваат во дебарската болница се во добра здравствена состојба.

Во текот на ноќта нема нови лица тестирани на корона вирус, а во моментов се чекаат брисеви за тестирање на три лица од Дебар.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::.Pacientja e parë me virusin korona sot lëshohet për trajtim mjekësor në shtëpi. Ajo u testua për herë të dytë pas diagnostifikimit të virusit, testet e saj janë negative në virusin korona dhe ajo ndjehet mirë.

Gjendja shëndetësore e pacientëve pozitiv në KOVID-19 që po trajtohen në Klinikën e sëmundjeve infektive është e qëndrueshme. Në gjendje të qëndrueshme është edhe pacientja e parë nga Dibra e vendosur në makinë për frymëmarrje. Pesë pacientët që po trajtohen në spitalin e Dibrës janë në gjendje të mirë shëndetësore.

Gjatë mbrëmjes nuk ka pasur njerëz të rinj të testuar për korona virus, ndërsa për momentin priten shtupat për testim të tre personava nga Dibra.Сподели на:

Related Posts