fea

ПЛАТИТЕ НА ВРАБОТЕНИТЕ ВО АДМИНИСТРАЦИЈА ВО ЗДРАВСТВОТО ВО ДВА НАВРАТА СЕ ЗГОЛЕМЕНИ ЗА 5%, ОДНОСНО КУМУЛАТИВНО ЗА 10%

Администрацијата и помошно-техничкиот персонал во здравствениот сектор се дел од целокупната јавна администрација. Министерство за здравство иницираше состаноци за проверка на можноста за изземање на здравствената администрација од останатата за што досега се остварени неколку средби, но потенцираме дека за ова се потребни законски измени. Разговорите на оваа тема продолжуваат и следната година, но до […]

ОБЕЗБЕДЕНИ ПОВЕЌЕ СРЕДСТВА ЗА НАБАВКА НА ЛЕКОВИ ЗА РЕТКИ БОЛЕСТИ И ИНСУЛИН

На вчерашната 152. седница, Владата на Република Северна Македонија го усвои ребалансот на буџетот, со што дополнително се обезбедени средства во висина од 193 милиони денари за набавка на лекови за ретки болести и инсулин, а истовремено во Фондот за здравствено осигурување се алоцирани 660 милиони денари за непречено остварување на правата од здравствена заштита. […]

МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА ПРИ КРЕИРАЊЕ ОДРЖЛИВИ СИСТЕМСКИ РЕШЕНИЈА ЗА ПАЦИЕНТИТЕ СО РЕТКИ БОЛЕСТИ ВО ДРЖАВАТА

Министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче и претседателката на Националната алијанса за ретки болести, Ребека Јанковска-Ристески денеска склучија заеднички меморандум за соработка, со кој се уредува соработката при креирање одржливи системски решенија за пациентите со ретки болести во државата.  Министерството за здравство и Националната алијанса за ретки болести, соработката ќе ја остваруваат преку низа […]

ПУШТЕНИ ВО УПОТРЕБА ШЕСТ НОВИ АМБУЛАНТНИ ВОЗИЛА ЗА ИМП СКОПЈЕ

Министерството за здравство информира дека се пуштени во употреба новите шест возила за Итната медицинска помош (ИМП) при Здравствен дом Скопје. Амбулантните возила се регистрирани, доопремени со потребната медицинска опрема и од синоќа се во функција за потребите на граѓаните на градот Скопје и околните места. Со овие возила, за 100 проценти е зајакната ИМП. […]

НАЈУСПЕШНИ ЛИКОВНИ ТВОРБИ НА ЈАВНИОТ ПОВИК НА ТЕМА „ЧИСТИ РАЦЕ-ДОБРО ЗДРАВЈЕ“

Драги ученици, родители и наставници,   Повеќе од петстотини ученици испратија цртежи на јавнот повик за ликовна творба на тема  „Чисти раце-Добро здравјe“. Министерство за здравство има чест да ги објави имањата на најуспешните творби, а наградите ќе бидат поделени на 29 декември 2018 година, во 12 часот, во просториите на Министерството (горна сала). Им […]

ПОТПИШАН ЗАЕДНИЧКИ МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА НА МИНИСТЕРСТВО ЗА ЗДРАВСТВО, МТСП И ОПШТИНА ЃОРЧЕ ПЕТРОВ

Со цел подобрување на условите и модернизирање на здравството во Република Македонија, министерот за здравство, Венко Филипче, заедно со министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска и градоначалникот на општина Ѓорче Петров, Александар Наумоски потпишаа заеднички Меморандум за соработка за изградба на повеќенаменски комплекс за јавни услуги во Дексион, во кој превидено е да […]

МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЗДРАВСТВО ГИ СЛЕДИ ПОТРЕБИТЕ НА ПАЦИЕНТИТЕ И НЕМА ДА ДОЗВОЛИ НЕДОСТИГ ОД ИНСУЛИН

Информираме дека јавната набавка на инсулин ќе биде распишана на почеток на следната недела и дека се завршени сите претходни подготвителни работи. Инсулинот кој е со рок на траење до 30.09.2018 година веќе е потрошен во месец јули или го има во многу мали залихи во неколку инсулински аптеки. Пациентите се снабдени со инсулин во […]