“УЧИМЕ ДА ЖИВЕЕМЕ СО ВИТИЛИГО”

Витилиго е кожно нарушување во кое меланоцитите на клетките на кожата кои произведуваат меланин се уништуваат од имунолошкиот систем на телото, предизвикувајќи кожата да ја изгуби својата боја и да резултира со белузлави, мазни дамки на кожата. Витилиго се јавува кај околу 1% или малку повеќе од популацијата ширум светот. Тоа може да се случи кај сите полови и етнички групи, а генерално ја погодува возрасната група помеѓу 20 и 30 години.

Кои се причините за витилиго?
Апсолутната причина за витилиго не е позната, но повеќето експерти се сомневаат дека тоа е автоимуна состојба во која имунолошкиот систем на телото ги напаѓа сопствените клетки или ткива. Исто така, нема докази зошто меланоцитите умираат, но се претпоставува дека до одреден степен причината е генетиката.
Некои од познатите фактори кои би можеле да бидат причина за
витилиго се:

Автоимуно нарушување: Ова е состојба во која имунолошкиот систем на засегнатото лице може да произведе антитела кои ги уништуваат меланоцитите.
Генетски фактори: Наследството може да биде еден од факторите што може да доведе до причина за витилиго. Околу 30% од заболените имаат историја на присуство на витилиго во нивното семејство.
Неврогени фактори: Постои можност за ослободување на токсини на
нервните завршетоци во кожата, што може да ги уништи меланоцитите.
Самоуништување: дефект во мелоноцитите може да доведе до
самоуништување.

Кои се симптомите на витилиго?
Главниот симптом на витилиго е губење на пигментот што се јавува во ко јбило дел од телото.
• Предвремено избелување на влакната на главата, трепките, веѓите или брадата
• Чешање во погодената област
• Промена на бојата на мукозните мембрани (ткиво што ја обложува
внатрешноста на устата и носот)
• Губење или промена на бојата на внатрешната обвивка на очното јаболко (мрежницата)
• Опции за третман на витилиго
Постојат многу опции за третман на витилиго, но за жал, нема лек.
Некои достапни третмани за витилиго се:
• Камуфлажна терапија
• Репигментациска терапија
• Светлосна терапија
• Хирургија

Сподели на:

Related Posts