Сектор за превентивна здравствена заштита

250.000 лица посетени со проектот „Домашна визита“

250.000 лица посетени со проектот „Домашна визита“

Откриен е дијабет кај три до пет отсто од вкупно 250.000 граѓани кои биле посетени од медицински екипи во домашни услови во изминатите три години  преку проектот „Домашна визита“. Новооткриени пациенти со зголемени нивоа на маснотии се околу два процента од вкупно посетените. – Генерално, со проектот овозможуваме повозрасните лица да направат контролен преглед на […]

Објавено на март 13, 2017 Повеќе →
Жителите на општина Зелениково првпат добија педијатар

Жителите на општина Зелениково првпат добија педијатар

Жителите на општина Зелениково првпат добија специјалистичко консултативни услуги од областа на педијатријата. Прегледите еднаш неделно (секој петок) од 9 до 14:30 часот во амбулантата во Зелениково ќе ги врши специјалист педијатар ангажиран од детската болница „Козле“. Вицепремиерот и министер за здравство Никола Тодоров денеска ја посети амбулантата во Зелениково по што изјави дека како […]

Објавено на октомври 28, 2016 Повеќе →
Утре жолта фаза во југоисточниот регион, повисоки температури до недела

Утре жолта фаза во југоисточниот регион, повисоки температури до недела

Согласно најавата од Метео-алармот на Управата за хидро-метеоролошки работи, во наредните денови – од четврток до недела (16 до 19 јуни), подрачјето на целата држава ќе биде под влијание на многу топла воздушна маса од југ, односно температурите ќе се движат во интервал од 35 до 40 степени Целзиусови. Значителен пораст на температурите се очекува […]

Објавено на јуни 15, 2016 Повеќе →
Одбележана Европската недела на имунизација

Одбележана Европската недела на имунизација

Во Зоолошкатата градина во Скопје се одржа традиционалното 11. одбележување на Европската недела на имунизација, под мотото „Заштити, спречи, вакцинирај!“, во организација на Министерството за здравство, Здравствен дом Скопје и Институтот за јавно здравје и во соработка со Канцеларијата на Светската здравствена организација во Македонија. На настанот со свои ритмички точки и рецитали настапија ученици […]

Објавено на мај 4, 2016 Повеќе →
Ниска стапка на регистрирани случаи со туберкулоза во Македонија

Ниска стапка на регистрирани случаи со туберкулоза во Македонија

Македонија веќе четири години наназад се вбројува во земјите со ниска стапка на регистрирани случаи со туберкулоза. Од 2002 година досега, се бележи континуирано и постапено намалување на вкупниот број на новооткриени случаи со туберкулоза. Во 2015 година се откриени 284 случаи, што е за еден случај помалку споредено со 2014 година. Стапката на смртност е […]

Објавено на март 23, 2016 Повеќе →
Нов компјутерски томограф пуштен во употреба на клиника за неврологија

Нов компјутерски томограф пуштен во употреба на клиника за неврологија

Полесно и побрзо дијагностицирање на пациентите на Клиниката за неврологија во Скопје ќе овозможи новиот современ компјутерски томограф што денеска беше пуштен во употреба. Станува збор за инвестиција од 20 милиони денари. Досега на Клиниката имало еднослајсен компјутерски томограф со постара технологија, поради што пациентите оттука биле препраќани на Клиниката за радиологија. – Овде доаѓаат […]

Објавено на декември 4, 2015 Повеќе →
Националната програма за спречување ХИВ/СИДА следната година двојно зголемена

Националната програма за спречување ХИВ/СИДА следната година двојно зголемена

Дваесет и осум нови случаи со ХИВ инфекција се регистрирани годинава во Република Македонија, а едно лице со напредната ХИВ инфекција е починато. Најголем број од новозаболените се лица од машки пол и се заразиле преку хомосексуален контакт. Од 1987 година кога е регистриран првиот ХИВ позитивен случај во Македонија, досега, бројот на инфицирани изнесува […]

Објавено на декември 1, 2015 Повеќе →
Министерството за здравство од декември почнува со новите сет-мерки за бремени жени

Министерството за здравство од декември почнува со новите сет-мерки за бремени жени

Министерството за здравство од декември, годинава, почнува со реализација на новите мерки за унапредување на здравјето на бремените жени и доенчиња. Од 1 декември ќе бидат ослободени од партиципација за сите прегледи, согласно антенаталното упатство, бремените жени кои се здравствено осигурани, што значи дека за сите услуги што треба да ги направат на секундарно ниво како […]

Објавено на ноември 25, 2015 Повеќе →
Заменик министерот Андовски на состанок на извршнотo тело на Европскиот процес за здравје и животна средина

Заменик министерот Андовски на состанок на извршнотo тело на Европскиот процес за здравје и животна средина

Управување со ризиците од аерозагадувањето, управувањето со разни видови отпад, еколошките проблеми како и климатските промени беа тема на денешниот состанок на извршнотo тело на Европскиот процес за здравје и животна средина, како дел од подготовките за следната 6. министерска конференција за здравје и животна средина која ќе се одржи во 2017 година. Заменик министерот […]

Објавено на ноември 24, 2015 Повеќе →
Исправна водата за пиење во долниот дел на Шипковица

Исправна водата за пиење во долниот дел на Шипковица

Водата во тетовска Шипковица, односно во големиот резервоар што го снабдува долниот дел од местото со вода, е исправна за пиење, но остануваат препораките за задолжнително продолжување на мерките за безбедност, дезинфекција и хлорирање. Според најновите резултати од испитувањата на водата за пиење во подрачјата во тетовскиот регион кои беа зафатени со поплавите, во населеното место […]

Објавено на август 20, 2015 Повеќе →