ПОЧЕТНА

ДЕМИРИ ПОСЕТИ ДВЕ ПАЦИЕНТКИ КОИ ПРИМИЈА ТРИКАФТА: БЕЛОДРОБНАТА ФУНКЦИЈА ИМ Е ПОДОБРЕНА, ДОСЕГА 32 ПАЦИЕНТИ ПРИМИЛЕ ЛЕК

Министерот за здравство д-р Илир Демири посети две пациентки со цистична фиброза кои во примија лекот Трикафта на Клиниката за детски болести. „Стефанија (13) и Хатиџе (15) се две млади пациентки со цистична фиброза кои во четвртокот го примија лекот Трикафта. Ме информираа дека сега животот им е поубав. Пет дена по примањето на лекот […]

ВАКЦИНАЦИЈАТА Е НАЈГОЛЕМОТО ДОСТИГНУВАЊЕ НА ЗДРАВСТВЕНИОТ СИСТЕМ – РОДИТЕЛИТЕ ДА ПРИСТАПАТ КОН ВАКЦИНАЦИЈА НА СВОИТЕ ДЕЦА

Министерот за здравство д-р Илир Демири за состојбата со големата кашлица потенцираше дека вакцинацијата е најголемото достигнување на здравствениот систем. -Од Центарот за јавно здравје Скопје е прогласена епидемија. Моментално на државно ниво има регистрирано 34 заболени од пертусис. Јас ќе ја искористам оваа можност да се обратам уште еднаш на сите граѓани, особено на […]

ДЕМИРИ: ЦЕНТАРОТ ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИЈА НА ХЕМАТОПОЕТСКИ МАТИЧНИ КЛЕТКИ ПРЕТСТАВУВА ЕДНА ОД НАЈВАЖНИТЕ ИНВЕСТИЦИИ ВО ЈАВНОТО ЗДРАВСТВО

Министерот за здравство д-р Илир Демири денеска се обрати на свечената академија по повод отворање на Центарот за трансплантација на хематопоетски матични клетки на Универзитетската клиника за хематологија, што пред три недели беше пуштен во употреба. -Голема честа е денес да се обратам на свечената академија по повод отворање на Центарот за трансплантација на хематопоетски […]

МАНОЛЕВА: ДОПОЛНИТЕЛНАТА ЗАМЕНИК МИНИСТЕРКА ЗА ФИНАНСИИ ЕЛЕНА ПЕТРОВА ГО БЛОКИРА ПРОЦЕСОТ НА ВРАБОТУВАЊЕ НА 1.117 ЛИЦА ВО ЈАВНОТО ЗДРАВСТВО

Заменик министерката за здравство д-р Маја Манолева, денеска одржа прес-конференција на која информираше дека дополнителната заменик министерка за финансии, Елена Петрова го блокира процесот на вработување на 1.117 лица во јавното здравство. Во продолжение, ви го пренесуваме нејзиното обраќање во целост: -Денешната прес-конференција ја користам да упатам сериозна загриженост поради неодговорното однесување на дополнителната заменик […]

МЕЏИТИ: ПОКАЖАВ КАКО ТРЕБА ДА РАБОТИ МИНИСТЕР ЗА ЗДРАВСТВО, НАПРАВИВМЕ СЕРИОЗНО ЗАЈАКНУВАЊЕ НА ЗДРАВСТВЕНИОТ СИСТЕМ

Министерот за здравство д-р Фатмир Меџити, на денешниот брифинг за новинарите одговараше на најактуелните прашања во јавното здравство. Во своето излагање, тој потенцираше дека за 11 месеци покажале како треба да работи еден министер за тоа во што верува и сака да го спроведе во интерес на граѓаните и пациентите. Во изминатиот период се направени […]

ФОРМИРАМЕ НОВ УРГЕНТЕН ИНТЕРНИСТИЧКИ ЦЕНТАР, НАПРАВИВМЕ ПОЗИТИВНИ ПРОМЕНИ ВО ЗДРАВСТВОТО

Министерот за здравство, д-р Фатмир Меџити, денеска заедно со главниот финансиски директор и член на Управниот одбор на Комерцијална банка АД Скопје, Маја Стевкова Штериева и директорот на кластер Западен Балкан, Фармација при „Алкалоид“ АД Скопје, Владимир Индов, потпишаа договор за формирање нов ургентен интернистички центар на Универзитетската клиника за токсикологија. -Исполнуваме уште едно ветување, […]

СОЗДАДОВМЕ СИСТЕМ ЗА КОРИСТЕЊЕ СВЕТСКИ ИСКУСТВА ВО ЛЕКУВАЊЕ КАРЦИНОМ

Министерот за здравство д-р Фатмир Меџити денеска оствари средба со деканот на Медицинскиот факултет при УКИМ, професор д-р Светозар Антовиќ и професорката Весна Велиќ Стефановска, раководител на Институтот за епидемиологија и биостатистика со медицинска информатика по повод воспоставување национална електронска платформа за објавување научни епидемиолошки студии за состојбата со малигни заболувања во земјава. -Првпат воспоставуваме […]

ПЕТСТОТИНИ ТРАНСПЛАНТАЦИИ НА БУБРЕГ – ОРГАНОДОНОРСТВОТО СПАСУВА ЖИВОТИ

Министерот за здравство д-р Фатмир Меџити денеска беше во посета на Универзитетската клиника за урологија по повод 500-та трансплантација на бубрег во јавното здравство. Во декември успешно се изведе јубилејната трансплантација на бубрег кај 25-годишна пациентка која била во тешка состојба. Особено ми е драго што по оперативниот зафат и постоперативниот тек, денеска таа е […]

САМО ЗАЕДНИЧКИ МОЖЕМЕ ДА ПОСТИГНЕМЕ УСПЕХ ВО СПРАВУВАЊЕТО СО АНТИМИКРОБНАТА РЕЗИСТЕНЦИЈА

Министерот за здравство д-р Фатмир Меџити, денеска на стручен настан посветен на антимикробната резистенција потенцираше дека само заеднички може да се постигне успех во справувањето со антимикробната резистенција.  прифаќање алатка за СЗО за европскиот регион – тоа е патоказот за антимикробна резистенција. -Антимикробната резистенција е глобален предизвик со кој се соочуваат и најразвиените здравствени системи. […]

МЕЏИТИ: СО УНИЦЕФ И УСАИД УСПЕШНО ЈА СПРОВЕДОВМЕ КАМПАЊАТА ЗА ИМУНИЗАЦИЈА, ПЗЗ ЕДЕН ОД ГЛАВНИТЕ СТОЛБОВИ

Министерот за здравство д-р Фатмир Меџити имаше свое излагање на стручниот настан посветен на превентивната здравствена заштита, со посебен фокус на имунизацијата и патронажата, во организација на меѓународните организации УНИЦЕФ и УСАИД. Меџити, истакна дека превентивната здравствена заштита е еден од главните столбови на здравствениот систем. -Изминатиот период посветено работевме на оваа реформа. Донесовме нов […]