МАКЕДОНИЈА ДЕНЕС ПОД ВЛИЈАНИЕ НА ТОПЛОТЕН БРАН ОД ЖОЛТА ФАЗА

Според најавата на метео-алармот од Управата за хидрометеоролошки работи, во текот на денешниот ден (понеделник) територијата на целата држава ќе биде зафатена со температури од жолта (алертна) фаза. Граѓаните од целата држава потребно е да ги почитуваат општите препораки за заштита од високите температури, како што се: -Заштита од директна сончева изложеност, избегнување престој на […]

Не фрлајте отрови за кучиња, може да страдаат и деца!

Министерството за здравство ја информира јавноста дека зачестеното фрлање отрови за кучиња-скитници на територијата на град Скопје може да биде исклучително опасна по здравјето на луѓето. Апелираме за поголема свесност и совесност бидејќи злоупотребата на овие материи директно го загрозува и здравјето на децата, кои лесно може да дојдат во допир со фрлените отрови на […]

Грант од 4 милиони евра за ХИВ/СИДА, туберкулоза и маларија

Министерството за здравство го доби вториот дел од грантот од Глобалниот фонд за ХИВ/СИДА, туберкулоза и маларија во вредност од 4 милиони евра, кој ќе почне да се реализира во периодот 2015/2016 година, информираше на прес-конференција министерот за здравство Никола Тодоров. Втората фаза од 4 милиони евра е дел грантот за периодот 2012–2016 година, во […]

Препораки за заштита од листерија!

Со цел спречување на појава од заразни заболувања, кои се пренесуваат преку храна, ја информираме јавноста за почитување на следните превентивни мерки за заштита на здравјето: – Темелно миење на рацете пред подготовка и пред консумација на храна и почесто миење на рацете за време на подготовка на храната. – Храната да се користи веднаш […]

Водич за исхрана на населението во Република Македонија

Насоки за исхрана на населението во Република Македонија   Вовед   Насоките за исхрана на населението во Република Македонија претставуваат препораки за компонентите на диетата кои со чие консумирање би се воспоставила исхрана што ќе придонесе кон здравствени придобивки на населението. Тие содржат препораки кои се базирани на докази присутни во науката за исхрана, храната […]