Day: јули 5, 2018

СРЕДБА НА МИНИСТЕРОТ ЗА ЗДРАВСТВО СО РЕГИОНАЛНАТА ДИРЕКТОРКА НА СЗО ЗА ЕВРОПА, СУЗАНА ЈАКАБ

Министерот за здравство, д-р Венко Филипче, денеска се сретна со регионалната директорка на Светската здравствена организација за Европа, Сузана Јакаб. На средбата стана збор за зајакнување на здравствениот систем, интегрирање на справувањето со незаразните болести во системот за примарна здравстена заштита, како и здравствената заштита на новороденчињата и мајките. Воедно, се разговараше и за целите […]

НОВА АПАРАТУРА ЗА ОЧНОТО ОДДЕЛЕНИЕ ВО КБ БИТОЛА

Клиничка болница Битола набави нова апаратура за унапредување на работата во очното одделение.  Со сопствени средства е набавен нов апарат за оптичка кохерентна томографија со ОЦТ ангиографија за испитување на задниот сегмент на окото. Процедурата е иновативна, неинвазивна и краткотрајна. Со ова, на очното одделение се отвора нов кабинет за компјутерска томографија во кој ќе […]