Day: мај 26, 2020

ДЕНЕСКА СЕ ПОТВРДЕНИ 16 НОВИ СЛУЧАИ НА КОВИД 19 – ВКУПНАТА БРОЈКА НА ДИЈАГНОСТИЦИРАНИ 2014, ОЗДРАВЕНИ СЕ 14 ПАЦИЕНТИ – ПОЧИНАТИ СЕ 3 ЛИЦА

Министерството за здравство информира дека денеска Институтот за јавно здравје регистрира 14 оздравени пациенти во: Скопје-3 и Тетово-11. На Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби почина пациентка од Велес (78г), хоспитализирана на 14 мај. Во ГОБ „8 септември“ почина пациент од Тетово (84г), примен во болница на 20 мај и пациентка од Скопје (76г) […]

ЗГОЛЕМУВАЊЕТО НА ПЛАТИТЕ ЗА ЗДРАВСТВЕНИТЕ РАБОТНИЦИ, ИНВЕСТИЦИЈА ВО ЧОВЕЧКИ КАПИТАЛ, ВО ЈАВНОТО ЗДРАВСТВО НО И ВО ИДНИНАТА НА ДРЖАВАТА

Во мигови кога целиот свет се соочува со криза за јавното здравје, јасно е дека здравството и здравствените работници се еден од клучните столбови во државата, кои се во постојана борба за справување со коронавирусот, но се и најизложени на ризици. Како резултат на несебичните заложби на вработените во здравствените установи за сите здравствени и […]

МЕЃУНАРОДНА НЕДЕЛА ЗА ПОДИГНУВАЊЕ НА СВЕСНОСТА ЗА ЗДРАВЈЕТО НА ТИРОИДНАТА ЖЛЕЗДА ПОСВЕТЕНА НА ЗДРАВЈЕТО НА МАЈКИТЕ И НОВОРОДЕНЧИНЊАТА

Во периодот од 25 – 31 мај се одбележува 12. Меѓународна недела за подигнување на свесноста за здравјето на тироидната жлезда. Здравјето на тироидната жлезда е важно за целокупното функционирање на организмот, бидејќи тироидната жлезда произведува тироидни хормони кои го регулираат телесниот метаболизам – производството на енергија од нутритиентите и кислородот и се неопходни за […]