Day: јуни 24, 2020

ОБЕЗБЕДЕНИ 31 ЕДИНИЦА КОНВАЛЕСЦЕНТНА ПЛАЗМА ЗА ТРЕТМАН НА ПАЦИЕНТИ СО КОВИД-19

Од Институтот за трансфузиона медицина информираат дека се обезбедени 31 единица конвалесцентна плазма за третман на 31 пациент со ковид-19. Од нив, 16 се преку постапка плазмафереза и 15 единици преку стандардно дарување крв. -Во оваа установа е изготвен и протокол за дарување плазма. Сакам да изразам искрена благодарност кон хуманите дарители кои секојдневно се […]