Day: октомври 6, 2021

ШЕСТА ТРАНСПЛАНТАЦИЈА НА СРЦЕ КАЈ 53-ГОДИШЕН ПАЦИЕНТ ОД ПОЧИНАТ ДОНОР

-Неколку часа траеше трансплантацијата на срце кај 53-годишниот пациент, кој имаше тешка срцева аномалија. Сега следи критичен период на опоравување. Пациентот останува под надзор на стручниот лекарски тим на Клиниката за кардиохирургија. На клиниката за урологија, хирурзите полека ја завршуваат и трансплантацијата на бубрег кај 20-годишната пациентка, која подолг период била на дијализа. На пациентите […]

СКОПСКИ МАРАТОН ВО ЧЕСТ НА ДАРИТЕЛИТЕ НА ОРГАНИ И КОСКЕНА СРЦЕВИНА И ПОДИГНУВАЊЕ НА СВЕСТА ЗА ДОНИРАЊЕ ОРГАНИ

Во рамки на кампањата под мотото „Биди срцевина, биди херој” за време на Скопскиот маратон, што се одржа завчера успеавме да мотивираме 103 доброволци кои се подготвени да даруваат коскена срцевина. Целта на акцијата, поддржана од Министерството за здравство, е преку хуманост и преку донирање крв да се зголеми бројот на дарители и да се […]