ШЕСТА ТРАНСПЛАНТАЦИЈА НА СРЦЕ КАЈ 53-ГОДИШЕН ПАЦИЕНТ ОД ПОЧИНАТ ДОНОР

-Неколку часа траеше трансплантацијата на срце кај 53-годишниот пациент, кој имаше тешка срцева аномалија. Сега следи критичен период на опоравување. Пациентот останува под надзор на стручниот лекарски тим на Клиниката за кардиохирургија. На клиниката за урологија, хирурзите полека ја завршуваат и трансплантацијата на бубрег кај 20-годишната пациентка, која подолг период била на дијализа. На пациентите им посакуваме брзо закрепнување и многу здравје. На колегите, кои беа дел од овие експлантации и трансплантации на срце и бубрег, им честитам за уште еден успех. Вие пишувате историја! Изразувам незимерна благодарност за храброста, добродушноста и хуманоста на семејството на донорот, информираше министерот Венко Филипче.

Сподели на:

Related Posts