Day: ноември 4, 2021

ВО ТЕК ПРИЈАВУВАЊЕТО ЗА ВАКЦИНАЦИЈА ОД СЕЗОНСКИ ГРИП

Министерството за здравство информира дека преку страницата vakcinacija.mk почнува пријавувањето за вакцинација од сезонски грип. Oваа година се набавени 40.000 бесплатни дози четиритипни вакцини против сезонски грип за ризичните групи. Вакцинацијата против сезонски грип ќе се врши на вакциналните пунктови во  Центрите за јавно здравје, како и во поликлиниките каде нема вакцинација за Ковид 19, […]

НА СКРИНИНГОТ ДОСЕГА ОТКРИЕНИ ШЕСТ УЧЕНИЦИ СО КОВИД-19 ОД 1323 ТЕСТИРАНИ

Министерството за здравство информира дека во тек е скринингот на учениците од основните и средни училишта во Република Северна Македонија. Скринингот го вршат Центрите за јавно здравје во 496 средни и основни училишта на територија на цела држава. Министерството за здравство ги објавува досега обработените податоци, од спроведениот скрининг во првите денови. Од тестирани 1323 […]

ПРВО ИСТРАЖУВАЊЕ НА МАНУ ЗА ПРОБЛЕМОТ СО ПУШЕЊЕТО И МОЖНОСТИТЕ КОИ ПОСТОЈАТ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ШТЕТНИТЕ ЕФЕКТИ

Највисоката научна институција во земјата – МАНУ, првпат во нашата држава, спроведува истражување, со цел подигање на свесноста за проблемот со пушењето и можностите кои постојат за намалување на штетните ефекти. Министерот за здравство, Венко Филипче ја отвори научната дискусија по повод завршување на проектот „Социјален пристап и прифаќање на намалување на штетите преку науката […]

ВКУПНО АПЛИЦИРАНИ 1.624.729 ДОЗИ ВАКЦИНИ, РЕВАКЦИНИРАНИ 46% ОД ПОЛНОЛЕТНИТЕ ГРАЃАНИ ВО ДРЖАВАТА

Во текот на вчерашниот ден аплицирани се вкупно 3.838 дози вакцини, од кои 758 се аплицирани како прва доза, 787 се ревакцинирани, а 2.293 граѓани примиле трета доза вакцина. Заклучно со 3 ноември вкупно се вакцинирани 807.528 граѓани, ревакцинирани се 778.482 а трета доза примиле 38.719 граѓани. 54% од граѓаните над 40 годишна возраст се […]