ВО ТЕК ПРИЈАВУВАЊЕТО ЗА ВАКЦИНАЦИЈА ОД СЕЗОНСКИ ГРИП

Министерството за здравство информира дека преку страницата vakcinacija.mk почнува пријавувањето за вакцинација од сезонски грип. Oваа година се набавени 40.000 бесплатни дози четиритипни вакцини против сезонски грип за ризичните групи.

Вакцинацијата против сезонски грип ќе се врши на вакциналните пунктови во  Центрите за јавно здравје, како и во поликлиниките каде нема вакцинација за Ковид 19, или наизменично со ковид вакцинацијата во поликлиники во Скопје.

Овие вакцини ќе можат да ги добијат стари лица над 65 години, лица со хронични заболувања, здравствени работници, бремени жени и децата на возраст од 6 месеци до 5 години.

-Веќе трета година по ред вакцината за овие групи граѓани е бесплатна. Поради зголемената побарувачка на вакцини против грип на глобално ниво, се прават напори количините на вакцини да пристигнат во што побрз рок. Нагласуваме дека не е доцна, граѓаните да се вакцинираат против грип во ноември или декември, бидејќи согласно епидемиолошките податоци, оваа болест во последните десетина сезони го достигнува пикот кон крајот на месец февруари. Пријавувањето за вакцинација против сезонски грип почнува од денеска преку страницата vakcinacija.mk.

Со пополнување на формата, заинтересираните се регистрираат за вакцинација директно во системот Мој Термин. Согласно распоредот предвиден во планот за вакцинација, по пат на СМС ќе добијат информација за точниот датум и час кога треба да се вакцинираат на пунктот кој ќе го изберат при регистрацијата.

-Вакциницијата против грип не штити од Ковид 19, но е многу значајна во услови на пандемија со Ковид 19 и влијанието на здравствениот систем. Во состојба на олабавување на рестриктивните мерки кога се враќаат социјалните контакти и патувањата се зголемува ризикот од ко-циркулација на Ковид 19 и грип. Со тоа може да очекуваме оптоварувањето од сезонскиот грип да биде надополнето со оптоварувањето од Ковид 19. Ризичните групи за грип, се истите кои се под најголем ризик и од Ковид 19, поради што им се препорачува вакцинација против грип. На тој начин ќе се избегне и дополнително оптоварување на здравствениот систем, бидејќи лицата заболени од грип би се хоспитализирале во ковид центрите.

 

Сподели на:

Related Posts