Day: мај 10, 2022

ЗАМЕНИК МИНИСТЕРОТ РЕНДЕВСКИ ПРИСУСТВУВАШЕ НА ИНСТИТУТОТЗАПАТОФИЗИЛОГИЈАИНУКЛЕАРНАМЕДИЦИНАПО ПОВОД ЈАПОНСКАТАДОНАЦИЈАНАЕХО-АПАРАТ.

Јапонскиот амбасадор Хиронори Савада информираше дека дигиталниот ултразвук е брендот Хитачи, упатувајќи благодарност што со донацијата се намалило времето за чекање на преглед на тироидната жлезда. Од 1996 година Јапонија поддржа 171 проект во вкупна вредност од 8,5 милиони евра, во секторот на здравство, образование и животна средина, од кои 23 проекти се потпишани во […]

ДНЕВНА СРЕДБА НА ЗАМЕНИК МИНИСТЕРОТ ЗА ЗДРАВСТВО ВЛАДИМИР РЕНДЕВСКИ СО ДЕЦАТА СО ДИЈАБЕТЕС ТИП 1 И НИВНИТЕ РОДИТЕЛИ НА ХИПОДРОДМОТ ВО СКОПЈЕ

Денес заменик министерот за здравство, доц. д-р Владимир Рендевски во коњичкиот клуб Хиподром, присуствуваше на дневна средба со Асоцијацијата за детски дијабетес на Македонија –БАЛАНС МК. На неформаланото дневно дружење, беа истакнати искуствата со кои родителите и децата со дијабетес, ги имаат во текот на секојдневниот живот, проблемите со кои се соочуваат, како и стратегиите […]

ОДБЕЛЕЖАНА “НЕДЕЛАТА НА ЖЕНСКОТО ЗДРАВЈЕ”

Македонската асоцијација на гинеколози и опстетичари-МАГО ја одбележа „Неделата на женското здравје” како дел од кампањата за обезбедување подобра институционална заштита на жените и професионално здравствено информирање за сите превентивни прегледи. На настанот беше претствавен и проектот „Мобилни гинеколошки амбуланти“, а се разговараше и за развивање нова стратегија за ХПВ вакцината во РСМ, каде што […]