Day: октомври 21, 2022

КЛУЧНО РАНОТО ПРЕПОЗНАВАЊЕ И БРЗАТА РЕАКЦИЈА – ОДБЕЛЕЖАН СВЕТСКИОТ ДЕН НА МОЗОЧЕН УДАР

Раното препознавање на знаците за мозочен удар е клучно, со цел навремен транспорт до најблискиот центар каде е достапна тромболитичната терапија, а со тоа и намалување на последиците од истиот. По повод одбележување на Светскиот ден на мозочен удар, на денешниот настан министерот за здравство, д-р Беким Сали ја потенцираше посветеноста на Здружението за борба […]

ОБУКА ЗА ТРГОВИЈА СО ЛУЃЕ НАМЕНЕТА ЗА ЗДРАВСТВЕНИ РАБОТНИЦИ

На тема „Зајакнување на регионалната соработка и зајакнување на механизмите за идентификација за жртви на трговија со луѓе и потенцијални жртви во Западен Балкан“, се одржа обука наменета за здравствените работници од повеќе области. Креирани се здравствени индикатори и стандардни оперативни процедури (СОП) за постапување во итни ситуации. Во подготовката на овие документи како и […]