Day: ноември 29, 2022

ПАЦИЕНТОТ СО ТРАНСПЛАНТИРАН ЦРН ДРОБ ВО СТАБИЛНА ПОСТОПЕРАТИВНА СОСТОЈБА

Министерот за здравство д-р Беким Сали го посети првиот пациент со трансплантиран црн дроб од починат донор во нашата држава. -Шеесетгодишниот пациент, кому му беше извршена првата трансплантација на црн дроб од починат донор е во добра стабилна постоперативна состојба. Голема благодарност до комплетниот трансплантациски тим – оперативниот зафат за екстрипација на црн дроб од […]

МИНИСТЕРОТ САЛИ ГО ОТВОРИ 13. СТОМАТОЛОШКИ КОНГРЕС К-4

„Интердисциплинарна стоматологија–нови иновативни идеи“ е тема на 13-тиот конгрес на нови технологии К-4, кој го отвори министерот за здравство д-р Беким Сали. Овој едукативен настан го организира Стоматолошката комора, со партнерските комори од Хрватска, Словенија и Босна и Херцеговина, а под покровителство на претседателот на РСМ, Стево Пендаровски. Одлична можност за размена на идеи и […]

ИНСТИТУТОТ ЗА РАДИОЛОГИЈА ОДБЕЛЕЖА 75-ГОДИШЕН ЈУБИЛЕЈ

Институтот за радиологија го одбележа 75-годишниот јубилеј од успешното функционирање, период на континуирано следење на трендот на технологијата, набавка на нова апаратура и воведување современи дијагностички процедури. -Обезбедуваме најсовремен мамографски систем со томосинтеза и стереотаксична биопсија, како и ултразвучен апарат за дојка. Исталиран е и нов ангиографски систем за интервентни радиолошки процедури, единствен на овие […]