Author: Daniela Aleksoska

ОБУКА ЗА ЈАКНЕЊЕ НА ЗДРАВСТВЕНИОТ СЕКТОР ПРЕКУ ЈАКНЕЊЕ НА ЧИВЕЧКИТЕ РЕСУРСИ

Со цел јакнење на здравствениот сектор преку јакнење на човечките ресурси, работиме заедно за здравјето и безбедноста и на работниците. Денес во просториите на Медицински Симулациски Центар се одржа првата обука на вработените од профилот транспортери/ болничари за рачно кревање на товар.Учесниците преку интерактивни и практични вежби се запознаваа со прописите од областа на безбедност […]

МЕЏИТИ И МАНОЛЕВА НА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕНТАЛНО ЗДРАВЈЕ ,,НАПРЕДОК И СЛЕДНИ ЧЕКОРИ”

Денес, министерот за здравство д-р Фатмир Меџити и заменик министерката д-р Маја Манолева, присуствуваа на националната конференција за ментално здравје ,,Напредок и следни чекори”.На настанот д-р Фатмир Меџити беше дел од панел дискусијата: Менталното здравје на децата и адолесцентите на која истакна: ,,Ние како Министерство за здравство сме горди што успеавме со поддршка на УНИЦЕФ […]

ПОЧНА КАМПАЊАТА НА МЗ И УНИЦЕФ ПОД СЛОГАНОТ „ЗАШТИТЕНИ ЗАЕДНО – РЕДОВНИТЕ ВАКЦИНИ ЗА ДЕЦА ДЕЛУВААТ“

По повод националната кампања за редовна имунизација на децата што почнувa денес, во партнерство на Министерството за здравство со УНИЦЕФ, под слоганот  „Заштитени заедно – редовните вакцини за деца делуваат“, заменик министерката за здравство д-р Маја Манолева го посети вакциналниот пункт во поликлиниката Букурешт. На настанот, исто така беа присутни претставничката на УНИЦЕФ Патриција ДиЏовани […]

ПРВАТА ОБУКА НА ТЕХНИЧКИОТ ПЕРСОНАЛ ОДГОВОРЕН ЗА ХИГИЕНАТА ЗА МЕРКИТЕ НА ЕПИДЕМИОЛОШКИТЕ ПРЕВЕНЦИЈА И КОНТРОЛА НА ИНТРАХОСПИТАЛНИТЕ ИНФЕКЦИИ

Со цел јакнење на здравствените капацитети преку континуирана едукација на вработените во здравствените установи, денес се одржа првата обука на техничкиот персонал одговорен за хигиената за мерките на епидемиолошките превенција и контрола на интрахоспиталните инфекции. Вложувајќи во континуирана едукација на персоналот со цел следење на епидемиолошките препораки за чистење, дезинфекција и стерилизација и навременото превземање […]

РАБОТИЛНИЦА ,, ФЕТАЛНА ЕХОКАРДИОГРАФИЈА” ВО КЛИНИЧКАТА БОЛНИЦА ТЕТОВО ЗА ГИНЕКОЛОЗИ И АКУШЕРИ ОД ЦЕЛАТА ДРЖАВА

Денес започна работилницата ,, Фетална Ехокардиографија” во Клиничката Болница Тетово за гинеколози и акушери од целата држава организирана од Министерство за Здравство во соработка со ,,Здружение на Лекари-Албанци на Република Северна Македонија”.Работилницата ќе биде изведена од страна на експерти од оваа област, меѓу кои проф. Д-р Рамуш Бејичи, педијатар, субспецијалист кардиолог, проф. Орхан Узун консултант […]

ЗАМЕНИК МИНИСТЕРКАТА МАНОЛЕВА ВО ПОСЕТА НА СБ ОТЕШЕВО

Заменик министерката за здравство, д-р Маја Манолева денес беше во посета на ЈЗУ Специјализирана болница Отешево каде пристигна вториот дел од донацијата од Луксембург од letzcare a.s.b.l која се состои од комплетен болнички инвентар за болницата. Д-р Манолева  при посетата оствари средба и со донаторите од Луксембург и менаџерскиот тим на ЈЗУ  Специјализирана болница Отешево.

ПРЕЗЕНТИРАНА ПЛАТФОРМАТА Е-ЗДРАВСТВО

Министерството за здравство предводено од д-р Фатмир Меџити,  денес одржа јавна презентација на веб-платформата „Е-Здравство“, изработена од Управата за електронско здравство, со поддршка од УНИЦЕФ и УСАИД. -На новата платформа Е-Здравство, што ќе биде официјален сајт на Управата за електронско здравство „Мој Термин„ ќе бидат достапни сите информации и новости поврзани со дигиталните процеси. Ова […]

НАЦИОНАЛНА КОНВЕНЦИЈА НА ЕУ ВО РСМ

Национална конвенција на Европската унија во Република Северна Македонија – на настанот учествуваше заменик министерката за здравство д-р Маја Манолева која истакна дека Министерството за здравство, во соработка со Управата за електронско здравство и Фондот за здравствено осигурување, постојано работи на дигитализација на процесите во здравството преку постојана надградба на електронските системи и воведување на нови […]

СРЕДБА МЕЏИТИ – БОМГАРТНЕР

Министерот за здравство д-р Фатмир Меџити оствари работна средба со амбасадорот на Република Франција, г-дин Сирил Бомгартнер, на која беше разговарано за можностите за интензивирање на соработката.Министерот Меџити се заблагодари за досегашна соработка, истакнувајќи го значењето на обезбедената техничка помош за поддршка на секторот за трансфузија во РСМ. Резултат на оваа поддршка беше донесувањето на […]

СРЕДБА МЕЏИТИ-ШАЉА: ЗАЕДНИЧКА ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА НА МАСТЕР ПЛАНОТ ЗА ПЕРИНАТАЛНА НЕГА

На денешната средба на министерот за здравство, д-р Фатмир Меџити, со шефицата на канцеларија за Фондот на население на Обединетите нации-УНФПА, Афродита Шаља се разви дискусија во поглед на продлабочување на тековната соработка. Во фокусот на оваа средба беше соработката на повеќе полиња, како што се: мајчино здравје, планирање на семејство, рак на грлото на […]