Author: Daniela Aleksoska

ПОСВЕТЕНО РАБОТИМЕ НА РЕАЛИЗАЦИЈА НА ПРИОРИТЕТИТЕ ВО ЗДРАВСТВОТО, НОВИ ИНВЕСТИЦИИ И КАДРОВСКО ЗАЈАКНУВАЊЕ

Заменик министерката за здравство, д-р Маја Манолева денеска присуствуваше на свеченото одбележување на Светскиот ден на здравјето–7 април. -Изминатиот период Министерството за здравство посветено работи на реализација на приоритетите во здравството, нови инвестиции во медицинска опрема, подобрување на инфраструктурните услови во јавните здравствени установи, а паралелно и за зајакнување и доусовршување на кадарот, што претставува […]

МАНОЛЕВА: КУМАНОВСКАТА БОЛНИЦА СЕ ЗАЛАГА ЗА ИНВЕСТИЦИИ ВО ЧОВЕЧКИ КАПИТАЛ, ВО ИЗМИНАТИТЕ ГОДИНИ ВРАБОТЕНИ 199 ЛИЦА

Заменик министерката за здравство д-р Маја Манолева денеска беше во посета на Општата болница во Куманово кадешто во изминатите неколку години реализирани се бројни активности за унапредување на квалитетот на работа на установата преку инвестирање во трите столбови – инфраструктура, медицинска опремна и кадровски потенцијал. -Со поддршка од Министерството за здравство изграден е и пуштен […]

ДЕМИРИ: ПОТПИШАН ДВОГОДИШНИОТ ДОГОВОР ЗА СОРАБОТКА СО СЗО, ПРОДОЛЖУВАМЕ СО ЗАЛОЖБИТЕ ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА ЗДРАВСТЕВНИОТ СИСТЕМ

Министерството за здравство, д-р Илир Демири, заедно со д-р Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа денеска го потпишаа двогодишниот договор за соработка меѓу Министерството за здравство и Светската здравствена организација за периодот 2024 – 2025 година. Министерот Демири потенцираше дека СЗО е постојан партнер на Министерството во заложбите за унапредување на капацитетите на […]

ПО 43 ГОДИНИ, БОЛНИЦАТА ВО ОТЕШЕВО ДОБИ КОМПЛЕТНО НОВ ЛИК, СОВРЕМЕНИ УСЛОВИ ЗА ТРЕТМАН И МЕДИЦИНСКА ОПРЕМА

Заменик министерката за здравство д-р Маја Манолева, вчера беше во посета на ЈЗУ Специјализирана болница за превенција лекување и рехабилитација на хронични респираторни неспецифични и алергиски заболувања ОТЕШЕВО. Оваа јавно-здравствена установа минатата година доби комплетно нов лик со реновиран болнички објект финансиски поддржан од Министерството за локална самоуправа и Владата на Швајцарија во висина од […]

ДЕМИРИ И МАНОЛЕВА: БОЛНИЦАТА СВ.ЕРАЗМО ВО ОХРИД ПРИМЕР ЗА УСТАНОВА КОЈА ВЛОЖУВА ВО НОВА ОПРЕМА И ЗАЈАКНУВАЊЕ НА КАДАРОТ

Министерот за здравство, д-р Илир Демири заедно со заменик министерката, д-р Маја Манолева денеска ја посетија Специјализираната болница за ортопедија и трауматологија „Св.Еразмо“ во Охрид, каде изминатите неколку години се реализирани бројни инвестиции во нова медицинска опрема, инфраструктурни проекти, како и континуирано зајакнување на кадарот. – Една од најзначајните инвестиции во нова опрема е апаратот […]

ДЕМИРИ И МАНОЛЕВА: ЗДРАВСТВЕНИОТ ДОМ ОХРИД СО РЕНОВИРАНА СЛУЖБА ЗА ВАКЦИНАЦИИ И ДВЕ НОВИ АМБУЛАНТНИ ВОЗИЛА – ЗАЈАКНАТИ КАПАЦИТЕТИТЕ ВО ИЗМИНАТИТЕ ГОДИНИ

Министерот за здравство д-р Илир Демири и заменик министерката д-р Маја Манолева, денеска се во работна посета на Охрид, каде што ги посетуваат Здравствениот Дом во Охрид и Специјализираната болница за ортопедија и трауматологија „Св.Еразмо“–Охрид. -Во изминатиот период, Здравствениот дом значително ги унапреди условите со реновирање на просториите во Службата за вакцинации, како и зголемување […]

ДЕМИРИ: СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ПРВА ЗЕМЈА ОД ЗАПАДЕН БАЛКАН ШТО ГО УСВОИ НАЦИОНАЛНИОТ АКЦИСКИ ПЛАН ЗА ЗДРАВСТВЕНА БЕЗБЕДНОСТ

Северна Македонија е прва земја од Западен Балкан што го усвои националниот акциски план за здравствена безбедност (НАПЗБ), гарантирајќи дека здравствениот систем на земјата може да ги заштити своите граѓани од закани од болести. Ова ќе помогне да се унапреди здравствената безбедност во земјата преку ангажирање партнери, обезбедување ресурси и градење капацитети за имплементација на […]

ДЕМИРИ: МЗ ПОСЕБЕН ФОКУС ПОСВЕТУВА НА ПРЕВЕНЦИЈА И СПРЕЧУВАЊЕ НА ТУБЕРКУЛОЗАТА ВО ЗЕМЈАТА

По повод одбележување на Светскиот ден за борба против туберкулозата-24 март, денеска, се одржа заедничка прес конференција на Министерството за здравство, Институтот за белодробни заболувања и туберкулоза и Канцеларијата на Светската здравствена организација во земјава, на која беа истакнати состојбата, заложбите, мерките и предизвиците во борбата со ова заболување. – Министерството за здравство посебен фокус […]

ПОТПИШАНА ЗАЕДНИЧКА ДЕКЛАРАЦИЈА СО ЛЕКАРСКА КОМОРА ЗА ПОДДРШКА НА ВАКЦИНАЦИЈАТА: МНОГУ БОЛЕСТИ СЕ ПРЕВЕНИРАНИ ПОРАДИ ВАКЦИНАЦИЈАТА

Министерот за здравство д-р Илир Демири потпиша заедничка Декларација со Лекарската комора за поддршка на вакцинацијата, со цел зајакнување на институционалната поддршка на процесот на вакцинација и континуирано спроведување заеднички активностите за нејзина промоција. Во своето излагање, тој истакна дека сме сведоци на објавување лажни вести и дезинформации во секој сегмент од општеството, но дезинформациите […]

МАНОЛЕВА: ВО ЦЕНТАРОТ ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЈА НА ПАТОЛОГИЈА НА ВЕРБАЛНАТА КОМУНИКАЦИЈА ЗА ПРВПАТ ИМПЛЕМЕНТИРАНА ПРОГРАМА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИСКИ ТРЕТМАН НА ДЕЦАТА СО НАРУШУВАЊЕ ОД АУТИСТИЧЕН СПЕКТАР

Заменик министерката за здравство, д-р Маја Манолева, денеска беше во посета на Центарот за рехабилитација на патологија на вербалната комуникација-Скопје, каде оствари средба со директорката доц. д-р Силвана Филипова и вработените во установата. Во овој центар за првпат беше имплементирана Програма за рехабилитациски третман на децата со нарушување од аутистичен спектар, сензорни дисфункции и други […]