КОНТАКТ

СО ПОСЛЕДНАТА ПРЕС-КОНФЕРЕНЦИЈА ПОЛИТИЧКАТА ПАРТИЈА ВМРО-ДПМНЕ УШТЕ ЕДНАШ ПОКАЖА ОСНОВНО НЕПОЗНАВАЊЕ НА ПОЗИТИВНИТЕ ЗАКОНСКИ ПРОПИСИ ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

Со последната прес-конференција политичката партија ВМРО-ДПМНЕ уште еднаш покажа основно непознавање на позитивните законски прописи во Република Северна Македонија. Во врска со денешната прес-конференција, го потенцираме следното: – Оваа Влада води вистинска грижа за пациентите и ја почна постапката за јавна набавка за изградба на нов Универзитетски Клинички центар, за пациентите да добијат достоинствени услови […]

ЗА ВРЕМЕ НА ПОСЕТАТА НА ПАПАТА ФРАНЦИСК, СИТЕ НАШИ СОГРАЃАНИ НАВРЕМЕНО И НЕПРЕЧЕНО ЌЕ ГИ ДОБИЈАТ НЕОПХОДНИТЕ ЗДРАВСТВЕНИ УСЛУГИ И ИНТЕРВЕНЦИИ

Утре, на 7 мај, за време на посетата на Папата Франциск, сите наши сограѓани навремено и непречено ќе ги добијат неопходните здравствени услуги и интервенции. Клиничкиот центар во Скопје ќе биде прилагоден на посебните меѓународни стандарди коишто се применуваат во сите земји кои ги посетува Папата, со цел најпрофесионално и најбрзо да се одговори на […]

МИНИСТЕРОТ ФИЛИПЧЕ: СО ИЗМЕНА НА ЗАКОНОТ ЗА ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА ОД ОВАА ГОДИНА ЗА ПРВПАТ ВО НАШАТА ЗЕМЈА, СЕКОЈ МЛАД ЛЕКАР ЌЕ ДОБИЕ ШАНСА ДА СЕ АНГАЖИРА ВО СИСТЕМОТ НА ЈАВНОТО ЗДРАВСТВО

„Оваа Влада посветено работи на тоа да креира фер општество за сите млади луѓе“, изјави министерот Филипче и потенцираше дека со измената на Законот за здравствена заштита од оваа година за првпат во нашата земја, секој млад лекар ќе добие шанса да се ангажира во системот на јавно здравство. Ова значи дека секој лекар којшто […]

ЗАПОЧНА КАМПАЊАТА „И РОДИТЕЛСТВОТО СЕ УЧИ“ ЗА ПОДДРШКА НА РОДИТЕЛИТЕ ДА ПОДИГААТ СРЕЌНИ, ЗДРАВИ И ПАМЕТНИ ДЕЦА

Министерството  за труд и социјална политика, Министерството за здравство и Министерството за образование и наука, заедно со Европската унија и УНИЦЕФ, денеска започнаа кампања насловена како „И родителството се учи“. Отворајќи дискусија за детскиот развој и човечкиот напредок, кампањата има за цел да го сврти вниманието кон потребата родителите да се поддржат во подигање самоуверени, учтиви […]

РАБОТИЛНИЦА НА МЗ И СЗО ЗА ИНИЦИРАЊЕ МУЛТИСЕКТОРСКА ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА НА АКЦИСКИОТ ПЛАН ЗА НЕЗАРАЗНИ БОЛЕСТИ

Во организација на Министерство за здравство и Светската здравствена организација денеска во Скопје се одржува дводневна работилница за иницирање и имплементација на Акциски план за незаразни болести. Работилницата има за цел да иницира мултисекторска имплементација на Акцискиот план за незаразни болести, како и детално планирање на активностите за периодот 2019-2020 година, во која претставниците на […]

Потпишан заеднички Меморандум за обезбедување психолошка поддршка на пациентите и нивните семејства

Министерот Венко Филипче и претседателката на Комората на психолози, Мирјана Јовановска-Стојановска денеска потпишаа Меморандум за разбирање, со што почнува заедничка соработка меѓу Министерството за здравство и Комората на психолози на Република Македонија во здравствените установи. Со овој Меморандум, отвораме можности за соработка, со цел обезбедување психолошка поддршка на пациентите и нивните семејства, особено на онколошките […]

ЈАВЕН ПОВИК ЗА ЛИКОВНА ТВОРБА „ЧИСТИ РАЦЕ-ДОБРО ЗДРАВЈЕ“

Драги ученици, родители и наставници, 15 Октомври е Светски Ден за миење на рацете и ден за подигнување на свеста за чисти раце, за редовно миење и грижа за нашето здравје. Дека чистите раце значат добро здравје, сигурни сме дека учениците веќе добро знаат, и затоа по тој повод, Министерството за здравство со поддршка од […]

КЛИНИКАТА ЗА ГИНЕКОЛОГИЈА СО ЕВРОПСКИ СТАНДАРДИ ЗА ЛЕКУВАЊЕ

Министерот за здравство, д-р Венко Филипче заедно со амбасадорката на Босна и Херцеговина во земјава, Лепа Бабиќ, денеска ја посетија Универзитетската клиника за гинекологија и акушерство, каде ја презентираа донацијата на компанијата „Виолета“. Преку проектот „Да создаваме заедно“ компанијата донираше средства за набавка на нова постелнина за болничките кревети, бојадисани се сите 24 соби на […]