ФИЛИПЧЕ:ДОТРАЕНИТЕ БАРАКИ ГИ ЗАМЕНУВАМЕ СО НОВИ МОДЕРНИ АМБУЛАНТИ

Дел од матичните лекари во примарната но и превентивната здравствена заштита, дејноста ја обавуваа во времени објекти поставени во пост-земјотресниот период. Старите и дотраени бараки, никогаш не беа реновирани, оштетувањата беа очигледни дотраени материјали и инсталации кои со тек на годините престанале да ги извршуваат примарните функции. Потребата од целосна реконструкција на овие амбуланти беше очигледна и во годините наназад, но ништо не беше направено.Со проектот за енергетска ефикасност на територија на Град Скопје опфатени се деветте амбуланти во населбите Бутел, Влае, Ѓорче Петров 2, Тафталиџе, Козле, Лисиче, Аеродром, Автокоманда и амбуланта Карпош, но за првпат предвидува поставување на нов објект на територија на општина Кисела Вода.Министерот за здравство д-р Венко Филипче денеска изврши увид на градежните активности на новата амбуланта во општината Бутел. Во изјава за медиумите тој истакна дека целокупниот концепт на изградба е направен со тоа што се земени сите аспекти во однос на инфраструктурата и енергетската ефикасност на моделот, внатрешниот распоред и поставеност на чекалните кои ќе спречат гужви и чекања, соодветна уреденост на партерниот дел на влезот со клупи за чекање и сето тоа во добро осмислен стратешки концепт за подобрување на услугата во примарната здравствена заштита.
-Правиме увид во поставувањето на амбулантите, проект на територијата на цел град Скопје, со што се врши замена на сите амбуланти согласно поставеноста на инфраструктурата кои беа навистина стари, повеќе од 50-60 години, руинирани во нив лекарите немаа соодветни услови за пружање здравствена услуга на пациетите во различни делови од градот – изјави министерот Филипче.

Сподели на:

Related Posts