Утврдување на максимална цена на големо на оригинатори и иновативни лек

Почитувани,

Со одлука на министерот од 22.10.2015 година се утврудваат следните максимални цени на оригинаторни и иновативни лекови. Усогласените цени на лекови ќе важат од 01.11.2015 година.

Напомена: Барањата за усогласување со новите утврдени максимални цени, носителите на одобренија треба да ги поднесат до Министерството за здравство најдоцна до 27.10.2015.

Име на лекГенеричко имеНова максимална цена (МКД)
QLAIRA филм-обложена таблета null, 28 таблети (блистер 1 х 28)/кутија, џепно пакување со 2 темно жолти таблети, 5 средно црвени таблети, 17 светло жолти таблети, 2 темно црвени таблети, 2 бели таблетиestradiol, dienogest535,48
TASIGNA капсула, тврда 200 mg, 112 капсули (блистер 4 х 28)/кутијаnilotinib219861,98
ACLASTA раствор за инфузија 5 mg/100 ml, 1 PE шише х 100 ml/кутијаzoledronic acid14351,92
EXJADE таблета за перорална суспензија 125 mg, 28 таблети (блистер 4 х 7)/кутијаdeferasirox10578,93
EXELON капсула, тврда 6 mg, 28 капсули (блистер 2 х 14)/кутијаrivastigmine1088,18
ZOMETA концентрат за раствор за инфузија 4 mg/5 ml, 1 вијала x 5 ml/кутијаzoledronic acid8218,92
EXELON капсула, тврда 1,5 mg, 28 капсули (блистер 2 х 14)/кутијаrivastigmine1086,60
EXELON капсула, тврда 3 mg, 28 капсули (блистер 2 х 14)/кутијаrivastigmine1088,18
AREDIA прашок и вехикулум за раствор за инфузија 30 mg, 2 вијали х 30 mg + 2 ампули х 10 ml/кутијаpamidronic acid4098,15
FEMARA филм-обложена таблета 2,5 mg, 30 филм-обложени таблети (блистер 3 х 10)/кутијаletrozole2126,23
TRICEF прашок за перорална суспензија 40 mg/5 ml, HDPE шише х 64,8 g за припрема на 100 ml + одмерна лажичка/кутијаcefpodoxime380,00
TRICEF филм-обложена таблета 200 mg, 20 филм-обложени таблети (блистер 2 х 10)/кутијаcefpodoxime900,00
TRICEF филм-обложена таблета 100 mg, 20 филм-обложени таблети (блистер 2 х 10)/кутијаcefpodoxime540,00
GENOTROPIN прашок и вехикулум за раствор за инјектирање 5,3 mg, 1 дводелен патрон - преден дел со прашок и заден дел со 1 ml вехикулум/кутијаsomatropin6078,86
SAIZEN click easy прашок и вехикулум за раствор за инјектирање 8 mg, 5 вијали со прашок + 5 патрони х 1,37 ml вехикулум во 5 помагала за реконституција + 1 трансфер канила/кутијаsomatropin human (reccomb.)55000,00
REBIF 22 раствор за инјектирање 22 mcg (6 MIE)/0,5 ml, 3 наполнети инјекциски шприца х 0,5 ml/кутијаinterferon beta-1a10900,22
ERBITUX раствор за инфузија 5 mg/1 ml, 1 вијала х 20 ml/кутијаcetuximab12090,54
REBIF 44 раствор за инјектирање 44 mcg (12 MIE)/0,5 ml, 12 наполнети инјекциски шприца x 0,5 ml/кутијаinterferon beta-1a48350,39
LODOZ филм-обложена таблета 10 mg/6,25 mg, 30 таблети (блистер 3 х 10)/кутијаbisoprolol, hydrochlorothiazide282,00
RELVAR ELLIPTA прашок за инхалирање, поделен 184mcg/22 mcg, 30 дози,во Елипта инхалатор (2 ленти Al фолија х 30 дози)/кутијаfluticasone furoate, vilanterol2549,06
SERETIDE DISKUS прашок за инхалирање 50 mcg/500 mcg, 1 дискус х 60 дози/кутијаsalmeterol, fluticasone2215,24
SERETIDE DISKUS прашок за инхалирање 50 mcg/250 mcg, 1 дискус х 60 дози/кутијаsalmeterol, fluticasone1682,86
TROBALT филм-обложена таблета 200 mg, 84 таблети (блистер 4 х 21)/кутијаretigabine3325,53
DUODART капсула, тврда 0,5 mg/0,4 mg, 30 капсули во HDPE контејнер/кутијаdutasteride, tamsulosin1274,61
XGEVA раствор за инјектирање 70 mg/1 ml, 1 вијала х 1,7 ml/кутијаdenosumab18494,24
TROBALT филм-обложена таблета 100 mg, 84 таблети (блистер 4 х 21)/кутијаretigabine1748,00
RELVAR ELLIPTA прашок за инхалирање, поделен 92 mcg/22 mcg, 30 дози, во Елипта инхалатор (2 ленти Al фолија х 30 дози)/кутијаfluticasone furoate, vilanterol2143,48
PROLIA раствор за инјектирање 60 mg/1 ml, 1 наполнет инјекциски шприц х 1 ml (1 доза)/кутијаdenosumab10854,40
TROBALT филм-обложена таблета 50 mg, 21 таблети (блистер 1 х 21)/кутијаretigabine223,38
URSOFALK филм-обложена таблета 500 mg, 100 филм-обложени таблети (блистер 4 х 25)/кутијаursodeoxycholic acid5339,60
SALOFALK гастрорезистентни гранули со продолжено ослободување 1000 mg, 100 PE/AL/PE ќесички/кутијаmesalazine4527,48
ACTILYSE прашок и вехикулум за раствор за инјектирање/инфузија 50 mg, 1 вијала х 50 mg + 1 вијала х 50 ml вехикулум/кутијаalteplase24600,39
MIRAPEXIN таблета со продолжено ослободување 3 mg, 30 таблети (блистер 3 х 10)/кутијаpramipexole3066,00
MIRAPEXIN таблета со продолжено ослободување 1,5 mg, 30 таблети (блистер 3 х 10)/кутијаpramipexole1500,00
FRAXIPARINE раствор за инјектирање 2850 IE анти-Ха/0,3 ml, 10 наполнети инјекциски шприца х 0,3 ml со игли (27 G х 0,4 mm)/кутијаnadroparin706,56
KENALOG 40 суспензија за инјектирање 40 mg/1 ml, 5 ампули x 1 ml/кутијаtriamcinolone529,74
HALDOL depo раствор за инјектирање 50 mg/1 ml, 5 ампули х 1 ml/кутијаhaloperidol890,47
RHOPHYLAC раствор за инјектирање 300 mcg/2 ml, 1 наполнет инјекциски шприц х 2 ml + игла/кутијаanti-D (rh) immunoglobulin2567,79
HIDRASEC гранули за перорална суспензија 10 mg, 16 кесички х 1 g/кутијаracecadotril495,65
OMACOR капсула, мека 1000 mg, 28 капсули во HDPE контејнер/кутијаomega-3-triglycerides incl. other esters and acids696,00
DUOTRAV капки за око, раствор (40 mcg/5 mg)/1 ml, PP шише х 2,5 ml/кутијаtravoprost, timolol700,10
HIDRASEC гранули за перорална суспензија 30 mg, 16 кесички х 3 g/кутијаracecadotril571,00
TRAVATAN капки за око, раствор 40 mcg/ml, РР шише со капалка х 2,5 ml/кутијаtravoprost608,15
AZARGA капки за око, суспензија (10 mg/5 mg)/1 ml, PP шише х 5 ml/кутијаbrinzolamide, timolol587,30
NEVANAC капки за око, суспензија 1 mg/1 ml, LDPE шише х 5 ml/кутијаnepafenac512,14
DUPHALAC перорален раствор 667 g/L, HDPE шише х 500 ml/кутијаlactulose304,42
DICETEL филм-обложена таблета 100 mg, 20 филм-обложени таблети (блистер 2 х 10)/кутијаpinaverium277,00
VIGAMOX капки за око, раствор 5 mg/1 ml, РЕ шише х 5 ml/кутијаmoxifloxacin313,13
DICETEL филм-обложена таблета 100 mg, 30 филм-обложени таблети (блистер 2 х 15)/кутијаpinaverium329,83
CONTROLOC гастрорезистентна таблета 40 mg, 14 гастрорезистентни таблети (1 блистер х 14)/кутијаpantoprazole200,40
AVONEX раствор за инјектирање 30 μg/0,5 ml, 4 наполнети инјекциски шприца х 0,5 ml + 4 игли/кутијаinterferon beta-1a37990,47
KEPPRA филм-обложена таблета 1000 mg, 60 таблети (блистер 6 х 10)/кутијаlevetiracetam3740,24
KEPPRA филм-обложена таблета 500 mg, 60 таблети (блистер 6 х 10)/кутијаlevetiracetam1860,33
KEPPRA перорален раствор 100 mg/1 ml, темно стаклено шише х 300 ml + пластичен градуиран шприц + 10 ml/кутијаlevetiracetam2447,48
KEPPRA филм-обложена таблета 250 mg, 60 таблети (блистер 6 х 10)/кутијаlevetiracetam960,35
LADIOMIL филм-обложена таблета 50 mg, 30 таблети (блистер 3 х 10)/кутијаmaprotiline196,00
LADIOMIL раствор за инјектирање 25 mg/2 ml, 10 стаклени ампули х 2 ml/кутијаmaprotiline1135,83
ELOCOM маст 1 mg/1 g, Al туба х 30 g/кутијаmometasone223,20
AERIUS филм-обложена таблета 5 mg, 10 таблети (блистер 1 х 10)/кутијаdesloratadine106,84
ARCOXIA филм-обложена таблета 90 mg, 14 филм-обложени таблети (блистер 2 х 7)/кутијаetoricoxib537,74
PROSCAR филм-обложена таблета 5 mg, 28 филм-обложени таблети (блистер 2 х 14)/кутијаfinasteride341,03
ELOCOM крем 1 mg/1 g, Al туба х 30 g/кутијаmometasone223,20
BRAMITOB инхалациски раствор за небулизатор 300 mg/4 ml, 56 PE еднодозни садови х 4 ml + PET/Al/PE надворешно пакување/кутијаtobramycin115705,80
CEREZYME прашок за концентрат за раствор за инфузија 400 E, 1 вијала х 400 Е/кутијаimiglucerase84558,16
INSUMAN RAPID SOLOSTAR раствор за инјектирање 100 IE/1 ml, 5 наполнети инјекциски пенкала х 3 ml/кутијаinsulin (human)1177,75
RENVELA филм-обложена таблета 800 mg, 180 таблети во HDPE контејнерsevelamer carbonate9340,68
TARGOCID прашок и вехикулум за раствор за инјектирање 200 mg, 1 вијалa х 200 mg + 1 ампула х 3,2 ml вехикулум/кутијаteicoplanin1010,31
CLEXANE раствор за инјектирање 4000 anti-Xa IE/0.4 ml, 10 наполнети инјекциски шприца x 0.4 ml + игли/кутијаenoxaparin2017,24
CLEXANE раствор за инјектирање 2000 anti-Xa IE/0.2ml, 10 наполнети инјекциски шприца x 0.2 ml + игли/кутијаenoxaparin1091,93
LANTUS SOLOSTAR раствор за инјектирање 100 Е/1 ml, 5 наполнети инјекциски пенкала x 3 ml патрон/кутијаinsulin glargine2759,86
XALATAN капки за око, раствор 50 mcg/1 ml, 1 пластично шише х 2,5 ml/кутијаlatanoprost530,00
LYRICA капсула, тврда 300 mg, 56 капсули (блистер 4 х 14)/кутијаpregabalin3657,00
ELIQUIS филм-обложена таблета 5 mg, 60 таблети (блистер 6 х 10)/кутијаapixaban3690,00
ELIQUIS филм-обложена таблета 2,5 mg, 60 таблети (блистер 6 х 10)/кутијаapixaban3613,06
XANAX таблета 0,25 mg, 30 таблети (блистер 3 х 10)/кутијаalprazolam62,48
DECAPEPTYL CR прашок и вехикулум за суспензија за инјектирање 3.75 mg, 1 наполнет инјекциски шприц со микрокапсули + 1 наполнет инјекциски шприц со вехикулум х 1 ml + пластичен конектор + 2 игли/кутијаtriptorelin5751,02
MESTINON обложена таблета 60 mg, 20 таблети во темно стаклено шише/кутијаpyridostigmine341,42
BONDRONAT филм-обложена таблета 50 mg, 28 филм-обложени таблети (блистер 4 х 7)/кутијаibandronic acid7304,20
XELODA филм-обложена таблета 500 mg, 120 филм-обложени таблети (блистер 12 х 10)/кутијаcapecitabine8776,76
VALCYTE филм-обложена таблета 450 mg, 60 филм-обложени таблети во HDPE контејнер/кутијаvalganciclovir66853,41
XELODA филм-обложена таблета 150 mg, 60 филм-обложени таблети (блистер 6 х 10)/кутијаcapecitabine1450,35
ROACCUTANE капсула, мека 10 mg, 30 капсули (блистер 3 х 10)/кутијаisotretinoin579,69
BONVIVA филм-обложена таблета 150 mg, 1 филм-обложена таблета (блистер 1 х 1)/кутијаibandronic acid657,55
Сподели на:

Related Posts

Остави коментар