Одлука за утврдување на максимална цена на големо на лек на оригинаторот и иновативниот лек

СЕ УТВРДУВА максимална цена на лекот на големо, без вклучен ДДВ и тоа за следните лекови:

Напомена: Барањата за усогласување со новите утврдени максимални цени, носителите на одобренија треба да ги поднесат до архивата на Министерството за здравство најдоцна до 20.10.2016 година.

р.б.Назив на лек Фармацевтска формаЈачина ПакувањеГенеричко имеНова максимална цена (МКД)
1EYLEAраствор за инјектирање40 mg/1 ml1 стаклена вијала + 1 филтер игла/кутијаaflibercept41489.89
2FOSAVANCEтаблета70 mg/5 600 IE4 таблети (блистер 1 х 4)/кутијаalendronate sodium, colocalciferol775.89
3ELIQUISфилм-обложена таблета5 mg60 таблети (блистер 6 х 10)/кутијаapixaban3680.62
4ELIQUISфилм-обложена таблета2,5 mg60 таблети (блистер 6 х 10)/кутијаapixaban3610.62
5SORTISфилм-обложена таблета80 mg30 филм-обложени таблети (блистер 3 х 10)/кутијаatorvastatin560.22
6VIDAZAпрашок за суспензија за инјектирање25 mg/1 ml1 вијала х 100 mg/кутијаazacitidine20292.66
7SUMAMEDфилм-обложена таблета500 mg3 филм-обложени таблети (блистер 1 х 3)/кутијаazithromycin369.49
8BETOPTIC Sкапки за око, суспензија0,25 %LDPE шише со вградена капалка х 5 ml/кутијаbetaxolol140.05
9BUPRENORFIN ALKALOIDсублингвална таблета8 mg28 таблети (блистер 4 х 7)/кутија buprenorphine4158
10BUPRENORFIN ALKALOIDсублингвална таблета2 mg28 таблети (блистер 4 х 7)/кутијаbuprenorphine1008
11XELODAфилм-обложена таблета500 mg120 филм-обложени таблети (блистер 12 х 10)/кутијаcapecitabine8645.37
12ZINNATфилм-обложена таблета500 mg10 филм-обложени таблети (блистер 1 х 10)/кутијаcefuroxime289.58
13CETROTIDEпрашок и вехикулум за раствор за инјектирање0,25 mg1 вијала со прашок + 1 наполнет инјекциски шприц х 1 ml вехикулум + 2 игли/кутијаcetrorelix2071.7
14EVOLTRAконцентрат за раствор за инфузија1 mg/1 ml1 стаклена вијала х 20 ml/кутијаclofarabine83411.73
15XALKORIкапсула, тврда200 mg60 капсули (блистер 6 х 10)/кутијаcrizotinib240933.99
16PRADAXAкапсула, тврда110 mg60 капсули (блистер 6 х 10)/кутијаdabigatran3947.22
17PRADAXAкапсула, тврда150 mg60 капсули (блистер 6 х 10)/кутијаdabigatran3947.22
18PRADAXAкапсула, тврда110 mg10 капсули (блистер 1 х 10)/кутијаdabigatran695.05
19ARANESPраствор за инјектирање500 mcg/1 ml1 наполнет инјекциски шприц х 1 ml со игла/кутијаdarbepoetin alfa40876.86
20ARANESPраствор за инјектирање300 mcg/0.6 ml1 наполнет инјекциски шприц х 0.6 ml со игла/кутијаdarbepoetin alfa24648.7
21ARANESPраствор за инјектирање50 mcg/0.5 ml1 наполнет инјекциски шприц х 0.5 ml со игла/кутијаdarbepoetin alfa4264.51
22ARANESPраствор за инјектирање40 mcg/0.4 ml1 наполнет инјекциски шприц х 0.4 m со иглаl/кутијаdarbepoetin alfa3394.3
23ARANESPраствор за инјектирање30 mcg/0.3 ml1 наполнет инјекциски шприц х 0.3 ml со игла/кутијаdarbepoetin alfa2544.7
24ARANESPраствор за инјектирање20 mcg/0.5 ml1 наполнет инјекциски шприц х 0.5 ml со игла/кутијаdarbepoetin alfa1716.7
25PROLIAраствор за инјектирање60 mg/1 ml1 наполнет инјекциски шприц х 1 ml (1 доза)/кутијаdenosumab10114.51
26AERIUSсируп0,5 mg/1 ml1 шише х 60 ml + лажиче за дозирање/кутијаdesloratadine173.76
27MAXITROLмаст за око(1mg/3500 IE/6000 IE)/1gтуба x 3,5 g/кутијаdexamethasone, neomycin, polymyxin B98.04
28TAXOTEREконцентрат за раствор за инфузија20 mg/1 ml1 вијала х 1 ml/кутијаdocetaxel2934.97
29XTANDIкапсула, мека40 mg112 капсули (блистер 4 х 28)/кутијаenzalutamide179428.96
30ENBRELраствор за инјектирање50 mg4 наполнети инјекциски пенкала (MYCLIC) + 4 алкохолни тупфери/кутијаetanercept48041.44
31ADENURICфилм-обложена таблета120 mg28 таблети (блистер 2 х 14)/кутијаfebuxostat1500.11
32ADENURICфилм-обложена таблета80 mg28 таблети (блистер 2 х 14)/кутијаfebuxostat1500.11
33BERODUAL Nинхалациски раствор под притисок0,05 mg/0,021 mg1 инхалатор под притисок х 10 ml (200 дози)/кутијаfenoterol, ipratropium409.63
34ANEXATEраствор за инјектирање0,5 mg/5 ml5 ампули х 5 ml/кутијаflumazenil1951.36
35FLAREXкапки за око, суспензија1 mg/1 mlLDPE шише со вградена PP капалка х 5 ml/кутијаfluorometholone177.95
36WILATE 500прашок и вехикулум за раствор за инјектирање500 IE1 вијала со прашок+1 вијала х 5 ml вехикулум+1 шприц+1 преносен сет+1 инфузионен сет+2 алкохолни тупфери/кутијаhuman coagulation factor VIII and von Willebrand factor in combination19500.83
37BONVIVAраствор за инјектирање3 mg/3 ml1 наполнет инјекциски шприц х 3 ml + 1 игла/кутијаibandronic acid1690.53
38GLIVECфилм-обложена таблета100 mg60 таблети (блистер 6 х 10)/кутијаimatinib59385.7
39REMICADEпрашок за концентрат за раствор за инфузија100 mg1 стаклена вијала х 100 mg/кутијаinfliximab28600.23
40INSUMAN COMB 25 SOLOSTARсуспензија за инјектирање100 IE/1 ml5 наполнети инјекциски пенкала х 3 ml/кутијаinsulin (human)1184.98
41INSUMAN RAPID SOLOSTARраствор за инјектирање100 IE/1 ml5 наполнети инјекциски пенкала х 3 ml/кутијаinsulin (human)1062.23
42NovoRapid Penfillраствор за инјектирање100 E/1 ml5 патрони х 3 ml/кутијаinsulin aspart1751
43LANTUS SOLOSTARраствор за инјектирање100 Е/1 ml5 наполнети инјекциски пенкала x 3 ml патрон/кутијаinsulin glargine2715.33
44DUPHALACперорален раствор667 g/LHDPE шише х 500 ml/кутијаlactulose269.11
45REVLIMIDкапсула, тврда15 mg21 капсула (блистер 3 х 7)/кутијаlenalidomide348185.73
46REVLIMIDкапсула, тврда10 mg21 капсула (блистер 3 х 7)/кутијаlenalidomide330818.58
47REVLIMIDкапсула, тврда5 mg21 капсула (блистер 3 х 7)/кутијаlenalidomide313451.63
48REVLIMIDкапсула, тврда25 mg21 капсула (блистер 3 х 7)/кутијаlenalidomide376254.08
49KEPPRAфилм-обложена таблета1000 mg60 таблети (блистер 6 х 10)/кутијаlevetiracetam3534.53
50KEPPRAфилм-обложена таблета500 mg60 таблети (блистер 6 х 10)/кутијаlevetiracetam1843.31
51VICTOZAраствор за инјектирање6 mg/1 ml2 наполнети инјекциски пенкала х 3 ml/кутијаliraglutide5513.05
52SALOFALK гастрорезистентни гранули со продолжено ослободување1000 mg100 PE/AL/PE ќесички/кутијаmesalazine4061.32
53SALOFALK гастрорезистентни гранули со продолжено ослободување1000 mg50 PE/AL/PE ќесички / кутијаmesalazine2055.4
54MIRCERAраствор за инјектирање150 mcg/0,3 ml1 наполнет инјекциски шприц x 0,3 ml + игла/кутијаmethoxy polyethylene glycol-epoetin beta13571.88
55MIRCERAраствор за инјектирање100 mcg/0,3 ml1 наполнет инјекциски шприц x 0,3 ml + игла/кутијаmethoxy polyethylene glycol-epoetin beta9058.65
56MIRCERAраствор за инјектирање75 mcg/0,3 ml1 наполнет инјекциски шприц x 0,3 ml + игла/кутијаmethoxy polyethylene glycol-epoetin beta6801.58
57MIRCERAраствор за инјектирање50 mcg/0,3 ml1 наполнет инјекциски шприц x 0,3 ml + игла/кутијаmethoxy polyethylene glycol-epoetin beta4544.54
58MORFIN HIDROHLORID ALKALOIDраствор за инјектирање20 mg/1 ml10 ампули х 1 ml/кутијаmorphine550
59AVELOXфилм-обложена таблета400 mg5 филм-обложени таблети (блистер 1 х 5)/кутијаmoxifloxacin728.39
60OMACORкапсула, мека1000 mg28 капсули во HDPE контејнер/кутијаomega-3-triglycerides incl. other esters and acids678.69
61SEROXATфилм-обложена таблета20 mg30 таблети (блистер 3 х 10)/кутијаparoxetine401.94
62LYRICAкапсула, тврда300 mg56 капсули (блистер 4 х 14)/кутијаpregabalin3500.36
63LYRICAкапсула, тврда150 mg56 капсули (блистер 4 х 14)/кутијаpregabalin1950.42
64LYRICAкапсула, тврда75 mg14 капсули (блистер 1 х 14)/кутијаpregabalin481.03
65HIDRASECгранули за перорална суспензија30 mg16 кесички х 3 g/кутијаracecadotril483.37
66HIDRASECгранули за перорална суспензија10 mg16 кесички х 1 g/кутијаracecadotril417.39
67TRITACEтаблета10 mg28 таблети (блистер 2 х 14)/кутијаramipril145.78
68TRITACEтаблета5 mg28 таблети (блистер 2 х 14)/кутијаramipril155.87
69LUCENTISраствор за инјектирање10 mg/1 ml1 стаклена вијала х 0,23 ml + 1 PP шприц + 1 филтер игла + 1 игла за инјектирање/кутија ranibizumab41987.14
70NORVIRфилм-обложена таблета100 mg30 филм-обложени таблети во HDPE контејнер/кутијаritonavir1235.22
71MABTHERAраствор за инјектирање1400 mg/11,7 ml1 стаклена вијала х 11,7 mlrituximab95015.5
72XARELTOфилм-обложена таблета15 mg28 таблети (блистер 2 х 14)/кутијаrivaroxaban3525
73XARELTOфилм-обложена таблета20 mg28 таблети (блистер 2 х 14)/кутијаrivaroxaban3525
74XARELTOфилм-обложена таблета10 mg10 филм-обложени таблети (блистер 1 х 10)/кутијаrivaroxaban1258.91
75TEMODALкапсула, тврда250 mg5 еднодозни ќесички х 1 капсула/кутијаtemozolomide18231.59
76TEMODALкапсула, тврда100 mg5 еднодозни ќесички х 1 капсула/кутијаtemozolomide9265.95
77TEMODALкапсула, тврда20 mg5 еднодозни ќесички х 1 капсула/кутијаtemozolomide1872.88
78BRAMITOBинхалациски раствор за небулизатор300 mg/4 ml56 PE еднодозни садови х 4 ml + PET/Al/PE надворешно пакување/кутијаtobramycin112974.69
79ACLASTAраствор за инфузија5 mg/100 ml1 PE шише х 100 ml/кутијаzoledronic acid12937.56
80ZOMETAраствор за инфузија4 mg/100 ml1 пластично шише х 100 ml/кутијаzoledronic acid7713.83
Сподели на:

Related Posts

Остави коментар