ВЧЕРА АПЛИЦИРАНИ 11.393 ДОЗИ, ВКУПНО ВАКЦИНИРАНИ 496.228 ЛИЦА

Вакцинацијата се одвива непречено на сите пунктови низ државата. Интересот за вакцинација секојдневно се зголемува, а досега бројот на лица кои изразиле желба за вакцинација преку веб платформата vakcinacija.mk е 496.228 граѓани.  

На вакциналните пунктови во државата, заклучно со вчера, се вакцинирани вкупно 408.953 граѓани. Прва доза вакцина вчера примиле 8.355 граѓани, а вчера вкупно се вакцинирале 11.393 граѓани. Во државата вкупно се аплицирани 652.680 дози вакцини, а ревакцинирани се 243.727 граѓани.  

Со последните бројки 54 % од населението над 70 години имаат примено барем една доза вакцина,  52 % од населението над 65 години е вакцинирано  со барем една доза вакцина, 47 % од населението над 60 години е вакцинирано  со барем една доза вакцина и 39 % од населението над 50 години е вакцинирано  со барем една доза вакцина.  

Вакцинацијата се спроведува согласно националниот план за имунизација. Се вакцинираат возрасни лица, граѓани кои искажале интерес за вакцинација на веб страницата vakcinacija.mk а се вакцинираат и лица вработени во критична инфраструктура. Масовна вакцинација се одвива во неколку градови во државата и тоа во А1 СЦ Борис Трајковски во Скопје, во спортските сали во Кавадарци, Куманово, Тетово, Штип, Битола, Струмица, Охрид, Велес и Прилеп.  

Министерството за здравство апелира до граѓаните масовно да се пријавуваат на vakcinacija.mk, бидејќи тоа е најлесниот и најбрз пат да се вакцинираат.  

Сподели на:

Related Posts