Day: ноември 21, 2017

ОБУКИ ЗА НАЈНОВИ МЕТОДИ ЗА КЛИНИЧКА ДИЈАГНОСТИКА

Денеска во хотел „Александар Палас“ во Скопје, заменик министерот за здравство д-р Гоце Чакаровски ги поздрави присутните гинеколози, акушери, педијатри, неонатолози, интензивисти и медицински сестри од цела држава, кои се дел од обуките што се одржуваат во следните неколку дена за најнови методи за клиничка дијагностика, за пред и постнатална грижа. Обуките ги одржуваат истакнати […]

ЗАЕДНИЧКО ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА НЕДЕЛАТА ЗА ГРИЖА НА СТАРИ ЛИЦА

Одржана заедничка прес конференција на Црвен крст на РМ, Министерство за здравство, Министерство за труд и социјална политика и амбасадата на Република Австрија, во рамки на одбележување на неделата за грижа за стари лица. Имајќи го во предвид глобалниот тренд на продолжување на животниот век, Министерството за здравство ја поддржува иницијативата за отворање сервиси за […]

ПРЕЗЕНТИРАНИ РЕЗУЛТАТИ ОД ИСТРАЖУВАЊЕТО ЗА УПОТРЕБА НА ПСИХОАКТИВНИ СУПСТАНЦИ

Државниот секретар во Министерството за здравство, д-р Владимир Милошев, денеска се обрати на прес конференцијата на која беа презентирани резултати од истражувањето за употреба на психоактивни супстанци кај општата популација во Република Македонија. Станува збор за глобално популациско истражување кое за првпат се спроведе во Република Македонија, а се однесува на состојбите со употребата на […]