Day: мај 8, 2020

ДЕНЕСКА СЕ ПОТВРДЕНИ 14 НОВИ СЛУЧАИ НА КОВИД 19, OЗДРАВЕНИ СЕ 20 ПАЦИЕНТИ , ВКУПНАТА БРОЈКА НА ДИЈАГНОСТИЦИРАНИ 1586, ПОЧИНА 1 ЛИЦЕ

Министерството за здравство информира дека денеска Институтот за јавно здравје регистрира 20 оздравени пациенти во: Скопје-1, Куманово-9, Прилеп-2, Велес-7 и Битола-1. Во ГОБ „8 септември“ почина пациент од Тетово на возраст од 61 година, хоспитализиран на 28 април. Во изминатите 24 часа направени се 242 тестирања, а потврдени се 14 нови случаи на ковид-19 и […]

ОД 15 АПРИЛ, ЕПИДЕМИСКАТА КРИВА БЕЛЕЖИ ПАД, СПОРЕД ИСХОДОТ ОД ЗАБОЛУВАЊЕТО, 68.7% СЕ ВОДАТ КАКО ОЗДРАВЕНИ

Почитувани, Согласно статистичката анализа на Институтот за јавно здравје, направена заклучно со 5 мај на 1539 потврдени случаи на ковид-19, инциденцата на 100.000 жители во земјата изнесува 74.7. Највисока кумулативна инциденца е регистрирана во Куманово со 281.7 заболени на 100.000 жители, потоа во Дебар 183.8, во Прилеп 170.0 и Велес 129.8. Инциденца над 50 заболени […]

ИНСТИТУТОТ ЗА ФИЗИКАЛНА МЕДИЦИНА И РЕХАБИЛИТАЦИЈА СО СОВЕТИ ЗА РЕСПИРАТОРНА ГИМНАСТИКА ВО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЈА СО КОВИД-19

Институт за физикална медицина и рехабилитација – Скопје изработи прирачник со корисни совети за респираторна гимнастика во време на пандемија со КОВИД-19. Нарушувањето на функциите на дишењето при заболување на респираторниот систем кај пациенти со Covid-19 се поврзува со промени кои настануваат во механиката на дишењето кај пациентите. Може да дојде до намалена подвижност на […]